Associated Press: Bίντεο ντοκουμέντο από την πορεία γυναικών 1989

Ένα ιστορικό βίντεο από τις πορείες γυναικών στην Κύπρο στις 19 Ιουλίου 1889 στον Άγιο Κασιανό που ήταν και οι μαχητικότερες και μαζικότερες δημοσίευσε σήμερα το Associated Press από το ιστορικό του αρχείο.

Όπως φαίνεται από τα πλάνα οι αστυνομικοί του Αττίλα επιτέθηκαν στις γυναίκες στα συρματοπλέγματα χτυπώντας τις με γκλοπς, τις ποδοπάτησαν, στέλνοντας πολλές από αυτές στο νοσοκομείο.

Αρχικά

οι άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρατάχθηκαν μπροστά από τις γυναίκες και ζήτησαν την οπισθοχώρησή τους. Όταν αυτές αρνήθηκαν απάντησαν “good luck ladies” και έφυγαν αφήνοντάς τις αντιμέτωπες με τους πάνοπλους τούρκους στρατιώτες.

Στο βίντεο φαίνεται και ο άγριος ξυλοδαρμός του πρωην φωτορεπόρτες της «Σημερινής» Στέλιου Συτλιανού ο οποίος και συνελήφθη με τον επίσης φωτορεπόρτερ Ανδρέα Μανώλη.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη μέρα οι τουρκικές εφημερίδες έγραφαν πως «οι Γκιαούρ αντί να πολεμήσουν στέλνουν τις γυναίκες να κάνουν ρεζιλίκια».

Ακολουθούν πλάνα από ομιλίες που έγιναν τις επόμενες μέρες και διακρίνεται η Μαρία Δαμανάκη πλαισιωμένη από τον τότε Πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου, τον Δημήτρη Χριστόφια, τον Γλαύκο Κληρίδη και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α

Keywords
Τυχαία Θέματα