Aποσύνδεση του ΦΑ από το κυπριακό ζητεί το ΕΥΡΩΚΟ

Την αποσύνδεση του θέματος των υδρογονανθράκων από την επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και από τη διαπραγμάτευση ζητεί το ΕΥΡΩΚΟ, ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έσπεν Μπαρθ Άϊντα.

Σε ανακοίνωση του το ΕΥΡΩΚΟ, καλεί τον Πρόεδρο να υποδείξει στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η επιστροφή

της πλευράς μας στις διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνει μόνο αν ικανοποιούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα συνδεθεί με την επανέναρξη των συνομιλιών και το φυσικό αέριο δεν μπορεί να αποτελέσει θέμα διαπραγμάτευσης.

2. Η Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας.

3. Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και οι εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν απρόσκοπτα.

4. Αν η Τουρκία μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων παραβιάσει εκ νέου τα όρια κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε η πλευρά μας θα αναστείλει και πάλι τη συμμετοχή της στις συνομιλίες με την ευθύνη να βαραίνει την τουρκική πλευρά.

5. Η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επιστρέψει στο σημείο πριν από την αποχώρηση της πλευράς μας από αυτές.

"Εάν η πλευρά μας αποδεχτεί να επιστρέψεις στις διαπραγματεύσεις χωρίς τις πιο πάνω προϋποθέσεις, απλά θα επιτρέψει στην Άγκυρα να τις επιβάλει ένα ωμό εκβιασμό είτε να ματαιωθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε να αποδεχθεί η πλευρά μας το φυσικό αέριο να γίνει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης", καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα