Aπώλεια αγαπημένου προσώπου - Τρόποι να διαχειριστείτε το πένθος

Σε αυτό τον κόσμο μόνοι ερχόμαστε και φεύγουμε μόνοι. Αρκετοί άνθρωποι με τη λέξη θάνατος τρομοκρατούνται και δεν θέλουν να ακούνε γι’ αυτό. Νιώθουν πως όταν την ακούνε, κάτι κακό θα συμβεί ή τους ξυπνά αναμνήσεις που συνάδουν με κάποια δική τους απώλεια αγαπημένου προσώπου. Δεν είναι ένα ευχάριστο συναίσθημα αλλά δυστυχώς δεν είναι και κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε γιατί το ζούμε στην καθημερινότητα μας. Ο θάνατος η αλλιώς η απώλεια κάποιου δικού μας ανθρώπου συνοδεύεται από δυσάρεστα συναισθήματα, αναπάντητα ερωτήματα και νιώθουμε πως ο πόνος που κουβαλάμε στην καρδιά και στην ψυχή μας είναι

αβάσταχτος. Νιώθουμε πως είναι ένας πόνος που ποτέ δεν θα καταφέρουμε να διώξουμε από πάνω μας ποτέ και πως δεν υπάρχει πλέον ζωή για εμάς και ποτέ δεν θα είναι η ίδια. Αυτά είναι και τα συναισθήματα που επικρατούν συνήθως στα πρώτα στάδια του πένθους όπως και το γιατί, ο θυμός, η λύπη και βρίσκονται μέσα στα λογικά πλαίσια της διαδρομής αυτής. Βέβαια η διαδρομή αυτή αποτελείται από διάφορα στάδια και σκαμπανεβάσματα των συναισθημάτων και πρέπει να φτάσεις μέχρι τέλους για να επέλθει η λύτρωση κάτι που χρειάζεται χρόνος και υπομονή.

Μέσα σε όλο αυτό οι άνθρωποι που βιώνουν το πένθος δεν πρέπει να ξεχνάνε πως γύρω τους υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που τους νοιάζονται και τους χρειάζονται στη ζωή τους αλλά και άνθρωποι που πενθούν και αυτοί μαζί τους και χρειάζονται και αυτοί στήριξη και κατανόηση.
Το πένθος είναι μια λεπτή κλωστή και αν δεν το διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να μας πάρει σε μονοπάτια που αργότερα να μην μπορούμε να επανέλθουμε πλήρως και αναφέρομαι στα περιστατικά που χρίζουν παρακολούθησης από ειδικούς η ακόμα και εγκλεισμό τους σε κάποιο εξειδικευμένο χώρο όπου θα τύχουν την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζονται. Ο κάθε άνθρωπος βιώνει με ξεχωριστό τρόπο την απώλεια ,ανάλογα με την προσωπικότητα του, το είδος της απώλειας, τους ψυχικούς μηχανισμούς που διαθέτει και τις εμπειρίες ζωής του.
Το να χάνεις ένα δικό σου άνθρωπο νιώθεις αυτόματα πως ξεκολλά ένα κομμάτι από μέσα σου και πως το παζλ αυτό δεν είναι ολοκληρωμένο. Διάφορά καθημερινά πράγματα που συνήθιζες να κάνεις που είχαν να κάνουν με αυτό το άτομο πλέον δεν μπορείς να τα κάνεις και αυτό είναι κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση γι’ αυτό καλύτερα τις στιγμές αυτές να τις γεμίσεις η καλύτερα να τις συνδυάσεις με άλλο πρόσωπο έτσι ώστε το κενό αυτό να μην είναι τόσο άδειο.

Ποιο κάτω παραθέτω τρόπους διαχείρισης του πένθους:

1.Ξέσπασε
Μην φοβάσαι να εκφράσεις τα συναισθήματα σου και τον πόνο σου και κυρίως μην τα κρύβεις. Να αποδεχθείς την κατάσταση και όχι να την αποφεύγεις γιατί έτσι παρατείνεις την διαδικασία πένθους. Το κλάμα θα βοηθήσει να εξωτερικεύσεις τον πόνο που νιώθεις αλλά και να το αποβάλεις από μέσα σου. Θα σε ηρεμήσει και θα σε ανακουφίσει για λίγο. Συζήτα με φίλους η με την οικογένεια σου αυτά που νιώθεις όσο έντονα και να είναι, φτάνει να μην τα κρατήσεις μέσα σου αλλά να τα μοιραστείς μαζί τους.

2. Ζήτα Βοήθεια
Αν χρειαστείς βοήθεια μην διστάσεις να την ζητήσεις είτε από κάποιον ειδικό, είτε από τα κοντινά σου πρόσωπα. Δεν είναι εύκολή η εμπειρία του πένθους. Μην σκεφτείς πως θα τους είσαι βάρος αν τους ζητήσεις να σε βοηθήσουν. Αντιθέτως θα σε βοηθήσουν για να μην εγκλωβιστείς στον εαυτό σου και στα συναισθήματα σου.

3. Μην ξεχνάς τον εαυτό σου
Να φροντίζεις τον εαυτό σου για να μην σε εγκαταλείψει. Φέρσου του σωστά. Να κοιμάσαι και να τρέφεσαι σωστά και κυρίως μην καταφύγεις σε προσωρινές λύσεις όπως το αλκοόλ και τα φάρμακα που όχι μόνο δεν θα σε κάνουν να ξεχάσεις αλλά θα σου καταστρέψουν και την υγειά σου.

4. Χρόνος
Μην βιαστείς να ξεπεράσεις το πένθος σου. Δώσε τόπο και χρόνο στον εαυτό σου για όσο χρειαστεί. Με το να πιέσεις τον εαυτό σου να ξεπεράσει την απώλεια, μόνο κακό θα του κάνεις αφού ουσιαστικά απλά θα την αποκοιμίσεις προσωρινά και θα είναι χειρότερα όταν επανέλθει.

Μαριλένα Ιωάννου

Κοινωνική Λειτουργός/Σύμβουλος

Email: [email protected]                
 
                                                                                                               

Keywords
Τυχαία Θέματα