Aγώνας στη Σκωτία για δικαίωση γυναικών που εκτελέστηκαν για μαγεία

Δύο γυναίκες, η Κλαιρ Μίτσελ και η Ζώη Βεντιτότσι μάχονται για να αποκαταστήσουν την υστεροφημία γυναικών, που εκτελέστηκαν στην Σκωτία μεταξύ 16ου και 18ου αιώνα για μαγεία και για την ανέγερση μνημείου.

Η Μίτσελ, δικηγόρος στο επάγγελμα και επικεφαλής εκστρατείας είπε ότι στο διάστημα μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα στη Σκωτία, περίπου 4.000 άνθρωποι κατηγορήθηκαν για μαγεία και περισσότεροι από 2.500 εκτελέστηκαν και η πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες.

Οι περισσότεροι στραγγαλίστηκαν και μετά τους έκαιγαν. Προηγείτο μια διαδικασία φρικτών βασανιστηρίων.

Τα θύματα αναγκάστηκαν να ομολογήσουν ότι «χόρευαν με τον διάβολο, έκαναν σεξ με τον διάβολο» και αυτές οι ομολογίες χρησιμοποιήθηκαν από τα δικαστήρια στη Σκωτία για δίωξή τους.

Οι άνθρωποι αυτοί τιμούνταν από μια μικρή μειοψηφία σε ένα μικρό νεκροταφείο με το όνομα  "Witches` Stone".

Στη Σκωτία ίσχυε ένας νόμος του 1563 που ενέκρινε τη θανατική ποινή για όσους ήταν ένοχοι μαγείας και ίσχυε μέχρι το 1736. Το κυνήγι μαγισσών προωθήθηκε με ενθουσιασμό από τον Βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβο τον πέμπτο.

Η  Βεντιτότσι είπε ότι όσοι κατηγορήθηκαν ήταν γενικά φτωχοί άνθρωποι που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή θεωρούνταν περίεργοι κατά κάποιο τρόπο.

Η Νάταλι Ντον, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, σκοπεύει να προωθήσει νομοσχέδιο για χάρη όλων των καταδικασθέντων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα