AFP: Πάνω από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19 έχουν καταγραφεί επίσημα σε όλο τον κόσμο, μετά το ξέσπαμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίστηκε σε επίσημες εκθέσεις.

Μέχρι σήμερα 19:30 ώρα Κύπρου, συνολικά έχουν καταγραφεί 2.500.172 θάνατοι για 112.618.488 αναφερόμενες μολύνσεις.

Η Ευρώπη, η πιο πληγείσα περιοχή, μετρά 842.894 νεκρούς μπροστά από την Λατινική Αμερική και Καραϊβική (667.972 θανάτους) και

τις ΗΠΑ και Καναδά (528.039).

Πέντε χώρες (ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο) καταγράφουν μαζί σχεδόν τους μισούς θανάτους.

Η Πορτογαλία παρατείνει το λοκντάουν τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου

Η Πορτογαλία παρέτεινε σήμερα, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου, το πανεθνικό λοκντάουν που έχει επιβάλει στην μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, όμως ο πρόεδρός της ανέθεσε στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την σταδιακή άρση των αυστηρών μέτρων.

Η Πορτογαλία έδωσε την σκληρότερη μάχη της εναντίον της πανδημίας τον περασμένο μήνα, όταν κατέγραφε την χειρότερη αύξηση παγκοσμίως νέων μολύνσεων και θανάτων κατά κεφαλήν για εβδομάδες, με το σύστημα υγείας της χώρας να έχει περιέλθει στα όρια της κατάρρευσης.

«Δυστυχώς, η κατάσταση της δημόσιας αυτής καταστροφής που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 συνεχίζεται», δήλωσε ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, σε ανακοίνωση, εξηγώντας πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε, η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει υψηλή.

Το λοκντάουν, εντούτοις, μείωσε γρήγορα τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και θανάτων, με 49 θανάτους και 1.160 κρούσματα σήμερα, αριθμοί που την τελευταία φορά είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο, όταν οι επιχειρήσεις ήταν ακόμη ανοικτές.

Ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα επισήμανε ότι ένα σχέδιο για την χαλάρωση του λοκντάουν θα πρέπει να προετοιμαστεί, ώστε, όταν η κατάσταση με την πανδημία το επιτρέψει, τα μέτρα να μπορέσουν να αρθούν σταδιακά.

«Η άρση της καραντίνας πρέπει να σχεδιαστεί σε στάδια, βάσει των συστάσεων των ειδικών και των αντικειμενικών δεδομένων», είπε ο ντε Σόουζα, προσθέτοντας πως η διενέργεια τεστ Covid-19 και η ιχνηλάτηση είναι αναγκαίες προκειμένου η χαλάρωση των μέτρων να στεφθεί με επιτυχία.

Το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παράτασης του λοκντάουν τουλάχιστον έως τις 16 Μαρτίου. Το λοκντάουν επιβλήθηκε στις 15 Ιανουαρίου για πρώτη φορά μετά το αρχικό κύμα. Οι μη αναγκαίες υπηρεσίες έκλεισαν, η τηλεργασία είναι υποχρεωτική, όπου είναι δυνατόν, και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Βέλγιο: Οι αρχές συνιστούν να μην χρησιμοποιούν οι πολίτες τις υφασμάτινες μάσκες που διένειμε δωρεάν η κυβέρνηση, γιατί ενδέχεται να περιέχουν τοξικές ουσίες  

Οι υγειονομικές αρχές του Βελγίου προέτρεψαν σήμερα τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν πλέον τα εκατομμύρια υφασμάτινων μασκών που διένειμε πέρσι η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εισπνεύσουν τοξικές ουσίες, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή.

«Δεν συστήνεται πλέον να χρησιμοποιούνται τα αποθέματα των μασκών Avrox», αναφέρεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στον υπουργό Υγείας, Φρανκ Βάντερμπρικε, και το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας (CSS).

Ο υπουργός αποφάσισε να συμμορφωθεί με αυτή την σύσταση, σύμφωνα με το γραφείο του και στο εξής οι Βέλγοι καλούνται να μην χρησιμοποιούν αυτές τις μάσκες, μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα μια συμπληρωματικής μελέτης για την πιθανή τοξικότητά τους.

Τον Ιούνιο του 2020, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η εταιρεία Avrox του Λουξεμβούργου παρέδωσε στο Βέλγιο 15 εκατομμύρια τέτοιες πλενόμενες, υφασμάτινες μάσκες. Μολονότι διετίθεντο δωρεάν από τα φαρμακεία, δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, μόνο το ένα τρίτο από αυτό το απόθεμα μοιράστηκε στους πολίτες.

Το CSS έκανε λόγο για παρουσία νανοσωματιδίων αργύρου και διοξειδίου του τιτανίου, ουσίας που είναι «πιθανόν καρκινογόνα (κατηγορία 2Β)». Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει η επιστολή που στάλθηκε στο υπουργείο την Τρίτη, «συστήνεται να μην χρησιμοποιούνται υφάσματα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου στις στοματικές μάσκες».

Όσον αφορά τον άργυρο, η παρουσία του, ακόμη και σε μορφή πολύ μικρών σωματιδίων, ενέχει τον κίνδυνο «εισπνοής» του και η υπηρεσία συνιστά επίσης να ληφθούν οι ανάλογες προφυλάξεις.

Την περασμένη άνοιξη, η ανάθεση της παραγωγής μασκών στην εταιρεία Avrox προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο Βέλγιο. Η εισαγγελία των Βρυξελλών ερευνά εδώ και οκτώ μήνες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξασφάλισε η εταιρεία το συμβόλαιο, ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλά βελγικά υφαντουργεία υποστήριζαν ότι η εταιρεία του Λουξεμβούργου δεν τηρούσε τις υγειονομικές απαιτήσεις στην παρασκευή του προϊόντος. Σήμερα, η Avrox διαβεβαίωσε ότι οι μάσκες της «πληρούν όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές νόρμες».

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου είχε εκτιμήσει τον Ιούνιο ότι οι μάσκες αυτές δεν ενείχαν κάποιον κίνδυνο, υπενθύμισε το πρακτορείο Belga.


Ιταλία: Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Συνεχίζεται και σήμερα, στην Ιταλία, η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Τα νέα κρούσματα είναι 19.886, ενώ 308 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 353.704 τεστ, το 5,6% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, τα κρούσματα ήταν 16.424, με 318 θανάτους.

Σε ό,τι αφορά τη βρετανική παραλλαγή του ιού, οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι, έως τώρα, παρουσιάζει μεταδοτικότητα αυξημένη κατά 37%.

Σχετικά με την πολιτική αντιπαράθεση, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς και απαγορεύσεις και κατά το Πάσχα των Καθολικών, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Ο Ματέο Σαλβίνι, όμως, από την Λέγκα, είναι κάθετα αντίθετος και κάνει λόγο για "ασέβεια προς τους πιστούς".

Γαλλία: Η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού αποτελεί σχεδόν το ήμισυ των κρουσμάτων της Covid-19 στην χώρα, δηλώνει ο πρωθυπουργός Καστέξ

Η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, η οποία είναι πιο μεταδοτική, «αφορά πλέον τους μισούς ανθρώπους» που έχουν μολυνθεί με την Covid στη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αυτή η παραλλαγή, η οποία αντιπροσώπευε λιγότερο από το 40% των κρουσμάτων σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα, εγείρει φόβους για μια επιδημική έκρηξη.

«Γνωρίζουμε από τα τέλη Ιανουαρίου ότι αυτή εξαπλώνεται με μικρά ποσοστά και ότι είναι πιθανό να δημιουργήσει, σε κάποιο σημείο, ένα νέο ξέσπασμα της επιδημίας επειδή είναι πιο μεταδοτική», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η παραλλαγή αυτή του ιού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία, είναι ήδη η επικρατέστερη στην Δουνκέρκη (βόρεια), όπου ο αριθμός των μολύνσεων καταγράφει άλμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οδηγώντας τις αρχές να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς μετακίνησης τα σαββατοκύριακα.

Η παραλλαγή αυτή εμφανίζεται επίσης έντονα στην Ιλ ντε Φρανς (περιοχή του Παρισιού), όπου το ποσοστό των μολύνσεων αυξάνεται καθημερινά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η περιφερειακή υπηρεσία υγείας.

«Φαίνεται τώρα ότι η επιδημιολογική κατάσταση και η κατάσταση στα νοσοκομεία σε άλλες περιοχές ή διαμερίσματα προκαλεί την μέγιστη επαγρύπνηση επειδή αυτές οι περιοχές καταγράφουν δυσμενείς δείκτες», πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

Η ανησυχία για την παραλλαγή του ιού αυτή αφορά συνολικά 20 διαμερίσματα της χώρας.

Παρά την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να καθυστερήσει» η επιβολή της καραντίνας, προκειμένου να «δοθεί χρόνος οι εμβολιασμοί να φέρουν αποτελέσματα», εκτίμησε ο Καστέξ.

Ισπανία: Μόνο το 2% των Ισπανών αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο, μειώνονται εντυπωσιακά τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες

Μόλις το 2% των Ισπανών έχουν αρνηθεί να κάνουν το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό και σε αυτούς περιλαμβάνονται και άνθρωποι οι οποίοι απέφυγαν τον εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, την ώρα που οι μολύνσεις στην χώρα συνεχίζουν να μειώνονται.

«Πρόκειται για πραγματικά θετικά δεδομένα», εξήγησε η Σίλβια Καλθόν, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αυτό δείχνει ότι όλη η ισπανική κοινωνία δέχεται και εμπιστεύεται τον εμβολιασμό», πρόσθεσε.

Μέχρι χθες, συνολικά 45.611 άνθρωποι είχαν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο, ενώ 2,1 εκατομμύρια το έκαναν. Περίπου 1,2 εκατομμύρια έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις. Στους εμβολιασθέντες περιλαμβάνονται υγειονομικοί υπάλληλοι, ένοικοι και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και άτομα άνω των 80 ετών.

Σήμερα, η επίπτωση των 14 τελευταίων ημερών είχε πέσει στα 206 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου ήταν στα 900/100.000. Λόγω αυτής της μεγάλης μείωσης, οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα να άρουν ορισμένους περιορισμούς τις επόμενες ημέρες, μολονότι η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει σχετικά υψηλή.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλα 9.568 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 3,18 εκατομμύρια. Οι νεκροί από την Covid-19 ανέρχονται σε 68.468.

Διαβάστε επίσης: 

Ο EMA εξέδωσε οδηγίες για ανάπτυξη εμβολίων για παραλλαγές του SARS-CoV-2

Επικεφαλής CureVac: Αποτελεσματικό έναντι των παραλλαγών του νέου κορωνοϊού

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
afp, afp, κυπρος, ηπα, τεστ, σχολεια, css, εταιρεία, φαρμακεια, νέα, πασχα, γαλλια, βομβα mall, ema, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, κοινωνια, αποτελεσματα, χωρες, βελγιο, βραζιλια, δωρεαν, ηπα, ινδια, ιταλια, κυπρου, πιεση, τα νεα, τεστ, υφασματα, ωρα, css, αυξηση, αμερικη, ανοιξη, απε, απε-μπε, εβδομαδες, δειχνει, δοθηκε, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεσεις, εκρηξη, εβδομαδα, εμβολιο, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωη, ημισυ, υπηρεσια, υπηρεσιες, θετικο, κυβερνηση, κυμα, λογο, μεξικο, μηνες, μορφη, νοσοκομεια, μπε, παντα, οκτω, ορια, ουσιες, πηγη, πορτογαλια, σοουζα, σχεδιο, υπουργειο υγειας, τριτη, υψηλη, φορα, χρονος, ωρες, ema, χωρα, υπουργειο, μπροστα, νεκροι, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα