8000 ανεξέταστες αιτήσεις για πολεοδομικές άδειες - Τι εξετάζει το ΥΠΕΣ (VID)

Μπλοκαρισμένο και φρακαρισμένο στην εξέταση αιτήσεων νέων αδειών είναι το Τμήμα Πολεοδομίας, με τεράστιες συνέπειες στην ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου.

Χιλιάδες αιτήσεις αραχνιάζουν, το κράτος χάνει έσοδα που ουδείς μέχρι στιγμής μπορεί με ακρίβεια να υπολογίσει, ενώ το ίδιο το σύστημα έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών, αντί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη αποτελεί τροχοπέδη.

Ο Αρχιτέκτονας Ζήνωνας Ζήνωνος ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ότι «είμαστε σε απόγνωση. Υπάρχουν με επίσημα στοιχεία τα οποία μας έχει πει η Πολεοδομία, 8000

καθυστερημένες άδειες. Στην Πολεοδομία μόνο, σήμερα. Αυτό σύμφωνα με δικές μου εκτιμήσεις σημαίνει πάνω από 3 δις αξίας έργα. Όταν αυτά τα έργα είναι εκεί καθυστερημένα, πώς θα δουλέψει ο κόσμος;»  

Από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή τόνισε ότι «η ζημιά που υπάρχει είναι τεράστια, η οικονομική ζημιά λόγω αυτών των αχρείαστων πολλές φορές καθυστερήσεων. Μπορεί να εκτιμηθεί αλλά είναι αρκετά ογκώδη τα ποσά, μπορεί να μιλούμε για πέραν των εκατομμυρίων. Αντιλαμβανόμαστε την υποστελέχωση, αντιλαμβανόμαστε τις μετακινήσεις, τις αφυπηρετήσεις, αλλά αυτά δεν μπορούν να είναι άλλοθι για την πορεία της οικοδομικής βιομηχανίας».

Στο ΣΙΓΜΑ μίλησε και η Λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου, η οποία υπογράμμισε ότι  έχει παρατηρηθεί από το 2021 όταν και ίσχυσε το νέο πλαίσιο αδειοδότησης μια αύξηση κατά 50% περίπου στον αριθμό των αιτήσεων που παραλαμβάνονται για έκδοση πολεοδομικών αδειών. «Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το προσωπικό σε αριθμό έμεινε το ίδιο ή και μειώθηκε λόγω αφυπηρετήσεων, το οποίο προσωπικό να σημειώσω ότι είναι επιφορτισμένο και με άλλα καθήκοντα, επομένως δεν ασχολείται μόνο με το κομμάτι της αδειοδότησης, όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέτειναν στο να παρατηρούμε κάποιες καθυστερήσεις».  

Την εβδομάδα που πέρασε, το ΕΤΕΚ είχε έκτακτη συνάντηση με τον διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Ιωάννου έχει ήδη δώσει οδηγίες για επάνδρωση των επαρχιακών τμημάτων και σύντμηση διαδικασιών με στόχο την αποφόρτιση.

Όπως ανέφερε η κ. Κυριάκου είναι η δρομολογούμενη πρόσληψη 40 ατόμων, αρχιτέκτονες στο επάγγελμα, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν και θα τοποθετηθούν στα γραφεία που λειτουργούν παγκύπρια, έτσι ώστε να αναλάβουν το κομμάτι της αδειοδότησης αποκλειστικά.

Ένα άλλο μέτρο είναι η απλούστευση των διαδικασιών, ιδιαίτερα για κάποιες αναπτύξεις που θεωρούνται μικρές, δηλαδή μέχρι 4 κατοικίες ανά οικόπεδο, να μην απαιτείται η έκδοση πολεοδομικής άδειας. Ο στόχος είναι οι νέοι οργανισμοί που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης να είναι καθαροί, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, από οποιεσδήποτε αιτήσεις, είπε η κα. Κυριάκου.

Οι προσλήψεις αρχιτεκτόνων θα γίνουν σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση τον Οκτώβριο και η δεύτερη τον Γενάρη του 2024.

Θα στελεχώσουν τα επαρχιακά τμήματα και θα παραμείνουν εκεί και μετά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Ιούνιο του 2024.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ υπογράμμισε ότι το στοίχημα για όλους και την οικοδομική βιομηχανία του τόπου είναι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι νέοι επαρχιακοί οργανισμοί που θα λειτουργήσουν ένας σε κάθε πόλη και θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη διαδικασία αδειοδότησης με τη λογική του one stop shop.

Ιδιαίτερα καυστικό στις γραφειοκρατικές και άλλες αγκυλώσεις της κρατικής μηχανής είναι και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. «Η πραγματική μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής εκκρεμεί, χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό προς επίτευξη της. Μεταρρυθμιστική διάθεση με πολιτική τόλμη δεν εντοπίζεται σε κανένα από τους σχεδιασμούς ή στρατηγικά πλάνα».

Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική παράλειψη η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα