65 παραλίες της Κύπρου βραβεύτηκαν με τη «Γαλάζια Σημαία»

Δεκάδες παραλίες βραβεύθηκαν σήμερα με τη «Γαλάζια Σημαία», που αποτελεί διεθνή θεσμό προώθησης της περιβαλλοντικής συνείδησης χωρών.

Οι παραλίες της Κύπρου πέρασαν από την έγκριση των αυστηρών κριτηρίων, με τις γαλάζιες σημαίες να κυματίζουν στις 65 παραλίες στα βραβευμένα ύδατά μας.

Κατά τη σημερινή εκδήλωση βράβευσης, που πραγματοποιήθηκε στην παραλία των Φοινικούδων, παρευρέθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής και σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ότι «η «Γαλάζια Σημαία αποτελεί διεθνή

θεσμό που προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση. Πρόκειται για το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο που επιβραβεύει τις οργανωμένες ακτές και απονέμεται με αυστηρά κριτήρια. Μέσα από τον θεσμό αυτό, βραβεύονται παραλίες οι οποίες επιτυγχάνουν υψηλούς ποιοτικούς περιβαλλοντικούς στόχους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μιας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία» είναι η «εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων της. Επιπρόσθετα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση είναι, μεταξύ άλλων, η ασφάλεια των λουομένων, η πληροφόρηση των επισκεπτών, η καθαριότητα και η οργάνωση της ακτής και του παράκτιου χώρου, η προστασία του φυσικού πλούτου και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «κατά την περσινή κολυμβητική περίοδο, 65 από τις 112 παραλίες των περιοχών νερών κολύμβησης που έτυχαν παρακολούθησης σε όλη την παράκτια ζώνη της ελεύθερης Κύπρου πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια, με αποτέλεσμα να βραβεύονται σήμερα με τη «Γαλάζια Σημαία», κάτι που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ξεχωριστό επίτευγμα. Μια από τις παραλίες αυτές είναι και η παραλία των Φοινικούδων».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα σύντομα, συμπλήρωσε ο κ. Καδής, «η Κύπρος είναι συμμορφωμένη με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική. Η απονομή της «Γαλάζιας Σημαίας» σκοπό έχει τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της διασφάλισης της ικανοποίησης των τουριστικών απαιτήσεων, από τη μια, και της προστασίας του περιβάλλοντος, από την άλλη. Αναμφίβολα, η καλή ποιότητα των νερών κολύμβησης διασφαλίζει την υγεία των λουομένων και αποτελεί πόλο έλξης ξένων επισκεπτών».

Τέλος, ο κ. Καδής τόνισε πως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, συντονίζει και έχει τη γενική ευθύνη για την εφαρμογή του «Περί της Διαχείρισης της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης Νόμου του 2008», σε συνεργασία με την Υγειονομική Υπηρεσία και το Γενικό Χημείο του Κράτους, που είναι τα αρμόδια τμήματα για την παρακολούθηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα