5+1 προτάσεις από το ΑΚΕΛ για πάταξη διαφθοράς και διαπλοκής

Πέντε συν μία προτάσεις για πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς και για εδραίωση του δημοκρατικού ελέγχου και της διαφάνειας καταθέτει το ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, τόνισε την υποχρέωση όλων των πολιτικών προσώπων και των πολιτικών κομμάτων αλλά και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής να υπηρετούν και να προάγουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Αυτό είπε δημιουργεί την ανάγκη αύξησης των μηχανισμών ελέγχου και πρόληψης καθώς και εκείνων της πάταξης και της τιμωρίας.

«Στο

ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η διαπλοκή και η διαφθορά είναι απότοκα του συστήματος μέσα στο οποίο ζούμε. Ο ρόλος μας όμως, δεν πρέπει να περιορίζεται απλώς στην ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων. Στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, είχαμε ασχοληθεί εκτεταμένα με τρόπους αντιμετώπισης φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία καταθέτοντας προτάσεις, μερικές από τις οποίες πήραν τη μορφή νομοθεσιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί σοβαρά κρούσματα παραβίασης νομοθεσιών κανόνων δεοντολογίας και χρηστής διοίκησης, αναφορικά με το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων. Μάλιστα αναφέρθηκε σε παραβιάσεις που αγγίζουν κορυφαίους θεσμούς όπως η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας.

«Το πιο πρόσφατο κακό παράδειγμα είναι αυτό της εμπλοκής του δικηγορικού γραφείου που ίδρυσε και φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του Προέδρου στις διαδικασίες εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τις Κυπριακές Αερογραμμές», ανέφερε.

Στη συνέχεια κατέθεσε τις πέντε συν μία θεσμικές προτάσεις και δράσεις που προτείνει το ΑΚΕΛ προς αυτή την κατεύθυνση.1. Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για το ασυμβίβαστο που θα απαγορεύει πλήρως την άμεση ή έμμεση ανάληψη εργασίας ή παροχή υπηρεσίας προς το κεντρικό κράτος και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα από εν ενεργεία πολιτειακούς αξιωματούχους.2. Ψήφιση μέχρι τον Ιούνιο σωστού νομοθετικού πλαισίου για το «πόθεν έσχες», με διεύρυνση του καταλόγου των ελεγχόμενων προσώπων για σκοπούς υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες». Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις τρεις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική), και γενικά όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ασκώντας δημόσια εξουσία ή λόγω της θέσης τους λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά ή τη δημόσια διοίκηση.3. Δυνατότητα δημοσίου ελέγχου όλων των προσφορών που κατακυρώνονται στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα ανεξαρτήτως ποσού.4. Προσαρμογή της νομοθεσίας που θα καθιστά δεδομένη τη δήμευση περιουσίας πολιτειακών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών οι οποίοι καταδικάζονται για οικονομικά εγκλήματα και ειδικότερα για αδικήματα φοροδιαφυγής, δεκασμού και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.5. Ολοκληρωμένη ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και διαφάνεια στην επιχειρηματική σχέση της με το κράτος. Πλήρης διαχωρισμός του κράτους από την εκκλησία.Συν μία. Εθελούσια δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των μελών του Π.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ, των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ – Αριστερά - Νέες Δυνάμεις καθώς και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων που είναι στελέχη του Κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα