3η στην Ευρώπη η Κύπρος στην κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές

Η εύκολη πρόσβαση ανηλίκων σε αλκοόλ ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας


Μετά από επιστολή έκκληση του Υπουργού Παιδείας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε το θέμα της χρήσης αλκοόλ από τους ανήλικους και τους μαθητές, κατά την οποία παρουσιάστηκε η προσπάθεια ενημέρωσης και πρόληψης για τα δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο μέσα από το ντοκιμαντέρ Έμπουσα, με σημαντική διαπίστωση την εύκολη πρόσβαση των ανηλίκων και των μαθητών στο αλκοόλ.

Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκαν τα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής

Έρευνας Μαθητικού Πληθυσμού (ESPAD), που φέρουν την Κύπρο 3η πανευρωπαϊκά (47 χώρες) στην κατανάλωση αλκοόλ μαθητών, με αυξητική τάση στις έφηβες.

Πρώτη χώρα μεταξύ των 47 είναι η Γεωργία και δεύτερη η Τσεχία. Η ESPAD έγινε το 2015 και δημοσιοποιήθηκε το 2016.

Σε δήλωση μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή, ο Πρόεδρός της Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση και κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές, που γίνεται εκτός του χώρου του σχολείου, προσθέτοντας ότι σε σχέση με την κατανάλωση υπάρχει πρόβλημα και αυτό αντανακλάται στην έκθεση (ESPAD).

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στο αλκοόλ, είπε, το γεγονός ότι σε κάθε γειτονία πωλείται αλκοόλ και σε αυτό έχουν πρόσβαση οι ανήλικοι, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας απέδωσε το γεγονός της εύκολης πρόσβασης σε αλκοόλ στην κουλτούρα των Κυπρίων και ταυτόχρονα απέδωσε ευθύνες στις τοπικές αρχές, που, όπως είπε, αδειοδοτούν και ανέχονται αποθήκες αλκοόλ στα διοικητικά τους όρια, οι οποίες πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους σε τιμές χαμηλότερες αυτών των κέντρων διασκέδασης.

Αφού εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι τοπικές αρχές πρέπει να στιγματιστούν, παρατήρησε ότι την ίδια ώρα υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή των νομοθεσιών για τα κέντρα αναψυχής και την πώληση αλκοόλ.

“Η πώληση αλκοόλ από τα περίπτερα, συνιστά προώθηση στην πώληση αλκοόλ σε ανήλικους”, συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε επίσης ότι οι μαθητές οργανώνουν ομαδικά πάρτι, στα οποία δεν υπάρχει ο όποιος έλεγχος στη χρήση αλκοόλ.

Είπε τέλος ότι θα ετοιμαστεί νέα νομοθεσία προς αντιμετώπιση της χρήσης αλκοόλ από τους ανηλίκους, αλλά επανέλαβε ότι απαιτείται δουλειά στο πεδίο της διαμόρφωσης της κουλτούρας μας.

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Κύπρος έχει αυξητικές τάσεις στην κατανάλωση αλκοόλ στους μαθητές και ειδικά στη μεγάλη κατανάλωση και μεταξύ των μαθητών που αρχίζουν την έξοδο με στόχο να μεθύσουν.

Ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε πως ένα τεράστιο θέμα είναι η πρόσβαση των μαθητών και γενικότερα των ανηλίκων στο αλκοόλ και επικαλέστηκε έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου, που διενεργήθηκε εκ μέρους του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου. Όπως είπε, στο πλαίσιο της έρευνας διενεργήθηκαν 200 δοκιμαστικές αγορές από περίπτερα και μόνο σε 11 περιπτώσεις ζητήθηκε ταυτότητα πριν ο περιπτερούχος πωλήσει το αλκοόλ.

Είπε ακόμα πως ένα από τα σοβαρά προβλήματα είναι τα πάρτι που διοργανώνονται για μαθητές ή από μαθητές, στα οποία προσφέρεται απεριόριστο φαγητό και ποτό, και πρόσθεσε ότι μετά από τέτοια πάρτι παρατηρούνται αυξημένες παρουσίες μαθητών στις πρώτες βοήθειες των νοσοκομείων.

Σημείωσε περαιτέρω ότι υπάρχει δυσκολία εισόδου της Αστυνομίας στους ιδιωτικούς χώρους που διοργανώνονται τα πάρτι.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι θα πρέπει οι μαθητές να ενημερωθούν ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί προβλήματα υγείας ιδιαίτερα σε ένα νεαρό οργανισμό, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ασθένειας σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωής τους.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε, ακόμα, ότι διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι οι νεαροί αγοράζουν ποτά μετά από διαφημίσεις και απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η νομοθεσία σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση είναι αυστηρή, προσθέτοντας ότι απαιτείται η εφαρμογή της.

Περαιτέρω ανέφερε πως θα πρέπει και οι γονείς να ενημερωθούν για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρονται στο τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα των ανηλίκων στο αλκοόλ, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι από το 2013 και μετά που επεκτάθηκαν τα είδη πώλησης στα περίπτερα και περιελήφθη και η πώληση αλκοόλ, η προσβασιμότητα είναι τέτοια ώστε οι νεαροί να αρχίζουν με κατανάλωση αλκοόλ από τα περίπτερα που είναι πιο φθηνά τα ποτά και να συνεχίζουν την κατανάλωση στα κέντρα διασκέδασης.

Είπε, ακόμα, ότι με βάση έρευνα, όσο αυξημένα είναι τα σημεία πώλησης τόσο αυξημένη είναι η κατανάλωση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι στη βιομηχανία αλκοολούχων τα συμφέροντα είναι τεράστια, διευκρινίζοντας ότι η βιομηχανία είναι πολύ πιο ισχυρή σε σχέση με τη βιομηχανία τσιγάρων.

Παρατήρησε ότι στην Κύπρο υπάρχει χαμηλή φορολόγηση στα κυπριακά ποτά.

Είπε, τέλος, ότι θα καταθέσει πρόταση νόμου με την οποία θα αυξάνεται το όριο ηλικίας για αγοραστή αλκοόλ από το 17ο στο 18ο.

Η Ελένα Αλωνεύτη, σκηνοθέτης, παραγωγός, μέλος της ομάδας παραγωγής του ντοκιμαντέρ Έμπουσα, ανέφερε ότι αυτό δουλεύεται τρία χρόνια και στοχεύει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για το θέμα της πρόσβασης και κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης.

Μέσα από την έρευνα και την ετοιμασία του ντοκιμαντέρ, είπε, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διαπιστώσεις ότι τα παιδιά διασκεδάζουν μέχρι τις 3.30 – 4.00 το πρωί σε club, ότι υπάρχουν οργανωμένα event open με bar στα οποία οι μαθητές πληρώνουν 20 ευρώ να πιουν όσο ποτό θέλουν και ότι πάρτι που οργανώνουν γονείς στο σπίτι τους για το παιδί τους συνοδεύονται συνήθως με τα γνωστά alcopops.

Περαιτέρω, διαπιστώνει ότι alcopops διατίθενται ακόμα και σε πάρτι που διοργανώνουν οι σύνδεσμοι γονέων και ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν αν είναι σωστό να επιτρέπουν στο παιδί τους να καταναλώνει αλκοόλ στο οικογενειακό τραπέζι ή σε οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Η κ. Αλωνεύτη επικαλέστηκε τον Δρ Moller του ΠΟΥ, και ανέφερε ότι το αλκοόλ είναι παγκοσμίως η κύρια θανάτου μεταξύ των νέων 15-19 ετών.

Είπε επίσης πως με βάση τον Δρ Aric Sigman είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρή ηλικία μπορεί να προκαλέσει καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων και καρκίνο, ενώ συνδέεται με τροχαία ατυχήματα, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, βιασμούς, ανενεργό σεξ, μεταδοτικά σεξουαλικά νοσήματα, HIV, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, απώλεια μνήμης, καρκίνο, θάνατο και άλλα πολλά.

Keywords
Τυχαία Θέματα