2η Εθνική Σύνοδος Νέων: «Ιδέες για μια καλύτερη Κύπρο»

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και συγκέντρωσε πέραν των 500 νέων από όλη την Κύπρο.


Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, η 2η Εθνική Σύνοδος Νέων. Η Σύνοδος, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκέντρωσε πέραν των 500 νέων, ηλικίας 16 έως 35 χρόνων, από όλη την Κύπρο δίνοντάς τους την ευκαιρία να καταθέσουν «Ιδέες για μια καλύτερη Κύπρο».


Προλογίζοντας τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας κ. Παναγιώτης Σεντώνας, τόνισε ότι όραμα του Οργανισμού είναι «να εργαστεί αποφασιστικά για την ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων, με σκοπό την απελευθέρωση των δυνατοτήτων τους». Ανέφερε επίσης ότι «η πολιτεία οφείλει να αγκαλιάζει τους νέους της, ως την όψη του καλύτερου εαυτού της, διασφαλίζοντας την έγκαιρη και αποτελεσματική ενσωμάτωση της φωνής τους στη διαδικασία σχεδιασμού πολιτικών». Στη συνέχεια, στο βήμα βρέθηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νεολαίας κ. Λοΐζος Βασιλείου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ενδυνάμωση των νέων και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.


Χαιρετισμούς στη Σύνοδο απηύθυναν επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο Βουλευτής κ. Μάριος Μαυρίδης εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής. Ο Υπουργός Παιδείας στον χαιρετισμό του επανέλαβε τη δέσμευση της πολιτείας για υιοθέτηση της εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία που ο Οργανισμός Νεολαίας ετοιμάζει αλλά και τη συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης για να δοθούν ευκαιρίες στη νεολαία να συμβάλλει δημιουργικά, μέσω καινοτόμων ιδεών, στην ανάπτυξη της χώρας. Από πλευράς του ο κ. Μαυρίδης, μεταφέροντας το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, ανέφερε ότι οι νέοι μας έχουν πληγεί ανισομερώς από την κρίση και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω στήριξή τους.


Οι νέοι που ήταν παρόντες στη Σύνοδο συμμετείχαν σε μια σειρά θεματικών εργαστηρίων. Τα εργαστήρια αυτά καταπιάστηκαν με σύγχρονα και καίρια ζητήματα, όπως το Κυπριακό, η ανεργία, η συμμετοχή, η επιχειρηματική δραστηριοποίηση των νέων και η αειφόρος ανάπτυξη. Στα εργαστήρια δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επιλέξουν το θέμα με το οποίο θα ήθελαν να ασχοληθούν και να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους.


Μέσα από τη θεσμοθέτηση της Συνόδου, o Οργανισμός Νεολαίας έχει καθιερώσει ένα ετήσιο φόρουμ, όπου οι νέοι έχουν την ευκαιρία να καταθέτουν απόψεις, ιδέες, σκέψεις αλλά και προβληματισμούς για το αύριο. Πέραν αυτού, η ετήσια διοργάνωση της Συνόδου, αποτελεί μέσο γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ των νέων και των αρμοδίων χάραξης πολιτικής, προσφέροντας στη νέα γενιά την ευκαιρία να έχει άμεση εμπλοκή στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα