2η Έρευνα Foodprint: Μείωση σπατάλης τροφίμων

Οι συνήθειες των καταναλωτών στην Κύπρο σε σχέση με την αγορά, διατήρηση και κατανάλωση τροφίμων παρουσιάζουν βελτίωση, με βάση την δεύτερη παγκύπρια έρευνα FoodPrint για την σπατάλη τροφίμων. Σε σύγκριση με αντίστοιχη έρευνα που έγινε  πριν από 2 χρόνια, η βελτίωση αφορά μεταξύ άλλων, τα αισθήματα (τύψεις), την αντίληψη περιβαλλοντικού κόστους και την απώλεια χρημάτων όταν πετούν τρόφιμα, ενώ παράλληλα η συμπεριφορά τους, επηρεάζεται από πολλούς εξωγενείς παράγοντες, όπως η ακρίβεια και η πανδημία. Οι Κύπριοι εξακολουθούν

όμως να πιστεύουν ότι έχουν επάρκεια και δεν κάνουν σωστή διαχείριση των περισσευμάτων. Χρειάζονται επίσης περισσότερη γνώση και ευαισθητοποίηση για το πώς αξιολογούν το κόστος που προκαλούν με την σπατάλη τροφίμων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της 2ης παγκύπριας έρευνας στο πλαίσιο της εκστρατείας FoodPrint που θέτει στο επίκεντρο το φλέγον ζήτημα της σπατάλης τροφίμων. Η πρώτη έρευνα έγινε στο τέλος του 2020, όταν άρχισε η εκστρατεία FoodPrint, ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Life+.

 Την παρουσίαση της έρευνας έκανε σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώθηκε την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022, ο Κυριάκος Παρπούνας, Διευθύνων Σύμβουλος, Parpounas Sustainability Consultants, εταίρος στην εκστρατεία FoodPrint. Η έρευνα για την σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο είχε θέμα: «Οικιακά οργανικά απορρίμματα: Συνήθειες αγοράς και διαχείρισης τροφίμων σε κυπριακά νοικοκυριά». Διεξήχθη την περίοδο 11 – 13 Μαΐου 2022 με τη μεθοδολογία CAWI (Computer Aided Web Interviewing).

Ταυτότητα έρευνας

Συνολικά κάλυψε 551 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω τα οποία είτε είναι υπεύθυνα για  τις αγορές τροφίμων είτε για προετοιμασία φαγητού στο νοικοκυριό τους. Η γεωγραφική κατανομή του δείγματος αντιστοιχεί με την πραγματική κατανομή του πληθυσμού.

Επικεφαλής – συντονιστής της εκστρατείας FoodPrint είναι το συγκρότημα «Δίας» και το εταιρικό σχήμα συμπληρώνουν το Τμήμα Περιβάλλοντος, η ΟΕΒ, οι σύμβουλοι επικοινωνίας Opinion &Action και Parpounas Consultants και η ΜΚΟ «Φίλοι της Γης» (Κύπρου).

Λίστα για σουπερμάρκετ

Κατά την αγορά και κατανάλωση των τροφίμων οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορές των Κυπρίων καταναλωτών είναι ο έλεγχος της ημερομηνίας λήξης των τροφίμων (απάντησε θετικά το 95% των συμμετεχόντων), η προσοχή στο πως αποθηκεύονται τα τρόφιμα (90%) και η δημιουργία λίστας πριν την επίσκεψη σε υπεραγορές (89%). Και οι 3 αυτές συνήθειες βοηθούν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Οι λιγότερο συχνές συμπεριφορές είναι η χρήση υπολειμμάτων φαγητού για ετοιμασία άλλων φαγητών (52%) και η απόρριψη παλιών τροφίμων όταν αγοράζονται φρέσκα (31%). Το 63% δηλώνει ότι αγοράζει μόνο όσα χρειάζεται και το 65% δηλώνει ότι τους αρέσει να διατηρούν αποθέματα στο σπίτι. Από αυτούς, το 33% δηλώνει ταυτόχρονα και τα 2. Βλέπουμε 2 συνήθειες οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ακυρώνει η μία την άλλη, αλλά ίσως να υπάρχει η αντίληψη ότι η τήρηση αποθεμάτων στο σπίτι είναι απαραίτητη.

Aγοράζουμε περισσότερα…

Τα περισσότερα νοικοκυριά τείνουν να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από αυτά που χρειάζονται. Στην ερώτηση για ποιους λόγους αγοράζουν περισσότερες από τις απαραίτητες ποσότητες τροφίμων οι περισσότεροι απάντησαν ότι προτιμούν να έχουν αποθέματα σε περίπτωση που τύχει κάτι (43% απάντησαν θετικά), νιώθουν ασφάλεια όταν υπάρχει πολύ φαγητό στο σπίτι (34%) και ότι θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για επισκέπτες στο σπίτι (33%). Μόνο το 26% δήλωσε ότι δεν αγοράζει περισσότερες ποσότητες από ότι χρειάζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα