20 χρόνια μετά τερματίζεται ο «εγκλωβισμός» προσφύγων σε Β.Βάσεις

Έξι οικογένειες προσφύγων, οι οποίες είχαν «εγκλωβιστεί» στις Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι Λεμεσού για περισσότερα από 20 χρόνια, έχουν λάβει αόριστη άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόνιμη διαμονή από τη βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τους δικηγόρους Leigh Day του Λονδίνου, είναι μια νίκη για τις οικογένειες, οι οποίες ξεκίνησαν από το Ιράκ, το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Συρία και έφυγαν ακολούθως από τις ακτές του Λιβάνου με ένα αλιευτικό σκάφος που διακινείτο από λαθρεμπόρους, ελπίζοντας να φτάσουν στην Ιταλία.

Μετά από μερικές ημέρες, τον Οκτώβριο του 1998, ο κινητήρας της βάρκας χάλασε και οι λαθρέμποροι εγκατέλειψαν το πλοίο. Οι πρόσφυγες κατόρθωσαν να κατευθύνουν το σκάφος προς την πλησιέστερη ορατή γη – που ήταν το βρετανικό αεροδρόμιο του Ακρωτηρίου.

Οι οικογένειες έδιναν μάχη μέσω των δικαστηρίων για να λάβουν άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για σχεδόν τέσσερα χρόνια. Πριν από ακρόαση του ανώτατου δικαστηρίου για την υπόθεση, η Leigh είπε πως η βρετανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να χορηγήσει σε όλες τις οικογένειες απεριόριστη άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείτο συνεχώς τη νομική ευθύνη για τους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες δεν επεκτάθηκε ποτέ στην περιοχή των «κυρίαρχων βάσεων» και ότι οι οικογένειες δεν είχαν λόγους να επιδιώξουν την επανεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εκθέσεις εμπειρογνωμόνων που έγιναν εξ ονόματος του ανώτατου Επιτρόπου των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) το 2013 διαπίστωσαν υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης μεταξύ των οικογενειών, ενώ όλα τα παιδιά είχαν επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους.

Σύμφωνα με την Guardian, oι πρόσφυγες ζουν σε εγκαταλελειμμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη στρατιωτική βάση της Δεκέλειας, κοντά στη Λάρνακα, με περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Τα μπανγκαλόου, τα οποία έπρεπε να κατεδαφιστούν το 1997, βρέθηκαν να περιέχουν δυνητικά επιβλαβή επίπεδα αμιάντου το 2008.

Η απόφαση να τους απαγορευτεί η είσοδος επιβεβαιώθηκε από την Theresa May όταν ήταν γραμματέας της χώρας το 2014. Μετά από προηγούμενη ακρόαση, ο κ. Justice Foskett τη διέταξε να επανεξετάσει την απόφασή της υπό το πρίσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών που εξέφρασε η UNHCR για την ικανότητα της Κύπρου να λάβει πρόσφυγες.

Η Tessa Gregory, δικηγόρος της Leigh Day που χειρίστηκε την υπόθεση, δήλωσε: "Είμαστε ευτυχείς που ο σημερινός γραμματέας έκανε το ανθρώπινο πράγμα και συμφώνησε να χορηγήσει στους πελάτες μας και τις οικογένειές τους την άδεια να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόνιμη κατοικία.

«Οι πελάτες μου τώρα θέλουν να αφήσουν αυτά τα χαμένα χρόνια πίσω τους και να φτιάξουν μια νέα ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο με σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτές οι έξι οικογένειες έχουν και πάλι ελπίδα και ανυπομονούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία μας».

Η Tag Bashir, η επικεφαλής της ενάγουσας, δήλωσε: «Θέλουμε μόνο να ευχαριστήσουμε όλους όσοι εργάστηκαν τόσο σκληρά για να μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από αυτόν τον εφιάλτη των 20 χρόνων. Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο ευτυχείς είμαστε που δόθηκε στις οικογένειές μας η ευκαιρία να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ξαναρχίσουμε τη ζωή μας».

Ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε: «Είμαστε ευχαριστημένοι που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε να χορηγήσει στους πρόσφυγες απεριόριστη άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι οι διαδικασίες διευθετούνται τώρα. Εξετάζουμε τώρα, με τους εταίρους του τομέα, τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο τα άτομα μπορούν να υποστηριχθούν για να βοηθηθούν να ενταχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα