20 χρόνια από την δημοσιότητα του Σχεδίου Ανάν Ι

20 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την δημοσιοποίηση του Σχεδίου Ανάν 1. Στην προσωπική του εμπειρία και θέσεις  για εκείνο το πρώτο Σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε ο Νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης με ανάρτησή του στο Facebook.  

Ακολουθεί η ανάρτηση: 

20 χρόνια πέρασαν από τις 11.11.02 όταν δόθηκε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Ανάν Ι, ως κατάληξη μιας διαδρομής που περιλάμβανε την απόφαση για μη έλευση των S-300, την ουρά του Ελσίνκι, τη διπλωματία των σεισμών,

και τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς. Το είχα διαβάσει στο αεροπλάνο και είχα συγκλονιστεί. Επικοινώνησα με τέσσερις συναδέλφους, τους Γιώργο Κέντα, Μιχάλη Κοντό, Γιάννο Μαυρομμάτη και Πάρι Φωκαϊδη και μέσα σε δυο μόλις μήνες κυκλοφόρησε σε τόμο η πρώτη ολοκληρωμένη κριτική ανάλυση του Σχεδίου από τις εκδόσεις Ύψιλον/Αιγαίον. Το βιβλίο εξαντλήθηκε αμέσως, αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε όλες τις συζητήσεις των επόμενων δύο ετών και δέχθηκαμε τεράστιες επιθέσεις σε μια εποχή που η αποδοχή του σχεδίου ως βάση λύσης θεωρείτο ως αυτονόητη. Υπενθυμιζω εδώ τις βασικές μας θέσεις τις οποίες υιοθετώ και σήμερα αυτούσιες: 

Α. Με την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν ως βάση λύσης του κυπριακού οδηγήσαμε σε τέλμα τις μελλοντικές προσπάθειες λύσης λόγω της εισαγωγής μιας προβληματικής βάσης διαπραγμάτευσης η οποία έκτοτε κατέστησε ατελέσφορη τη διαδικασία διαπραγματεύσεων. 

Β. Η εύρεση μιας κατ’ όνομα λύσης του κυπριακού, η οποία στην ουσία θα αποτελεί διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και προοίμιο συγκρούσεων, αδιεξόδων και αναταραχών, δεν αποτελεί ορθό στρατηγικό στόχο. 

Γ. Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στρατηγική υποχωρεί στις συνεχιζόμενες τουρκικές αξιώσεις, επιδιώκει ουσιαστικά τη διατήρηση του στρατοκρατορικού κατεστημένου της σύγχρονης Τουρκίας.

Yπενθυμίζεται ότι στις  26 Φεβρουαρίου 2003 υπεβλήθη το Σχέδιο ΙΙΙ. Ακολούθησε η εκλογή του Τάσου Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές του 2003. Τον Μάρτιο του 2004 παρουσιάστηκε η πέμπτη και τελική μορφή του σχεδίου. 

Στις 24ης Απριλίου του 2004 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα και στις δύο πλευρές του νησιού. Μέσα σε ελάχιστες ώρες θα γινόταν γνωστό επισήμως το τελικό αποτέλεσμα: Οι Ελληνοκύπριοι είχαν απορρίψει το σχέδιο Ανάν, ενώ οι Τουρκοκύπριοι το είχαν εγκρίνει. Ειδικότερα, στις ελεύθερες περιοχές «κατά» ψήφισε το 75,83% (313.704 άτομα) και «υπέρ» το 24,17% (99.976), με μια αποχή της τάξης του 10,82%. Αντιθέτως, στα Κατεχόμενα «υπέρ» τάχθηκε το 64,91% των ψηφοφόρων (77.646 άτομα) και «κατά» το 35,09% (41.973). 

Keywords
Τυχαία Θέματα