10+1 συμβουλές για νέες επιχειρήσεις στο δρόμο για την επιτυχία

Όπως θα έλεγε και ο κάθε επιχειρηματίας, δεν υπάρχει ιδανική φόρμουλα για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, καθώς όσο προχωράς μαθαίνεις. Παρόλ’ αυτά με σωστή και επικοδομητική καθοδήγηση, ιδιαίτερα στα πρώτα δύο χρόνια δραστηριοποίησης, οι επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν. Γι’αυτό και είναι πολύτιμη η βοήθεια ενός business coach.

Ένας business coach

ενθαρρύνει τον επιχειρηματία να σκεφτεί διαφορετικά, να πάρει έξυπνες αποφάσεις και να θέσει γερά θεμέλια για την επιχείρησή του. Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ετοιμάζεται να υλοποιήσει το πρόγραμμα Business Clinics, για νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις – με λιγότερο από δύο χρόνια δραστηριοποίησης – με εφαρμόσιμες ιδέες και επιχειρηματικό πλάνο. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να τους προσφέρει στήριξη σε διάφορους τομείς, ούτως ώστε να αναπτυχθούν και να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις.

Εν αναμονή του επικείμενου προγράμματος Business Clinics, οι business coaches της EBRD καταγράφουν 10+1 συμβουλές για νέες επιχειρήσεις:

Ο λογιστής και ο δικηγόρος είναι οι «καλύτεροι φίλοι» ενός επιχειρηματία

Ένας λογιστής δεν είναι απλά το άτομο που θα αναλάβει τις φορολογικές δηλώσεις και θα «κρατάει τα βιβλία». Ένας καλός λογιστής θα συμβάλει στο να δημιουργηθεί μία οικονομικά υγιής επιχείρηση. Το ίδιο και ο δικηγόρος, ο οποίος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες της επιχείρησης συμβαδίζουν με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς. Επομένως, ένας επιχειρηματίας πρέπει να διατηρεί στενή σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού με τους δύο αυτούς συνεργάτες.

Αξιοποίηση ευκαιριών για χρηματοδότηση

Ένας νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι σε συνεχή αναζήτηση για ευκαιρίες χρηματοδότησης. Είτε πρόκειται για crowdfunding, συνεργασίες και incubators είτε για ευρωπαϊκές/κυβερνητικές επιχορηγήσεις, θα πρέπει να αναζητεί συνεχώς προγράμματα για τα οποία η επιχείρηση του πληροί τα κριτήρια.

Προετοιμασία ενός “elevator pitch”

Σε κάποιο ταξίδι, ένας νέος επιχειρηματίας μπορεί να συναντήσει κάποιον στο χώρο παραλαβής αποσκευών. Αυτός ο κάποιος μπορεί να καταλήξει να είναι ένας πιθανός επενδυτής, ένας μεσολαβητής για σημαντικές γνωριμίες ή ακόμα κι ένας πιθανός πελάτης. Μπορεί να ρωτήσει τον επιχειρηματία τι δουλειά κάνει και αυτός θα πρέπει να απαντήσει στα γρήγορα και να τον κάνει να ενδιαφερθεί να μάθει περισσότερα. Αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που είναι χρήσιμο ένα “elevator pitch”: μία σύντομη αλλά περιεκτική περιγραφή του τι κάνει μια εταιρεία, χωρίς περιττές λεπτομέρειες, αρκετή για να τραβήξει την προσοχή του ακροατή.

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας

Ένας νέος επιχειρηματίας δεν πρέπει να φοβάται την αποτυχία και, όπως προαναφέραμε, μια επιχείρηση είναι μια διαδικασία κατά την οποία μαθαίνεις όσο προχωράς. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το περιορισμένο περιθώριο λάθους, είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσει τη γνώση από τις οποιεσδήποτε μικρές ή μεγάλες αποτυχίες για να μπορέσει να βελτιωθεί.

Προσλήψεις με... σύνεση

Ένα λάθος που κάνουν όλες οι νέες επιχειρήσεις είναι οι βιαστικές προσλήψεις, καθώς η εργοδότηση προσωπικού αποτελεί σοβαρή δέσμευση και ευθύνη. Πριν από οποιαδήποτε πρόσληψη, θα πρέπει να καταγράφονται οι προτεραιότητες με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, υπολογίζοντας τα οφέλη και το κόστος της πρόσληψης. Πολλές φορές, για μια νέα επιχείρηση η χρήση εξωτερικών συνεργατών αποτελεί μια πιο συμφέρουσα επιλογή.

Ενθουσιώδες και ικανό ανθρώπινο δυναμικό

Εάν ένας επιχειρηματίας αποφασίσει να προχωρήσει στην πρόσληψη, τότε θα πρέπει να διασφαλίσει ότι το προσωπικό κατανοεί και συμμερίζεται το όραμα και την αποστολή της εταιρείας και έχει το πάθος και τον ενθουσιασμό να δώσει το 100%.

Επένδυση στην τεχνολογία

Λένε ότι ο χρόνος είναι χρήμα, ειδικά όταν μιλάμε για μια νέα επιχείρηση. Γι’ αυτό η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα είναι βασικά συστατικά επιτυχίας. Οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να επωφεληθεί από την ευελιξία και την ευκολία που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, τόσο με την απλοποίηση και αυτοματοποίηση διαδικασιών όσο και διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα των καθημερινών εργασιών.

Εφαρμογή μιας στρατηγικής μάρκετινγκ με έμφαση στη λύση προβλημάτων

Όπως κι αν βλέπει ο ίδιος ο επιχειρηματίας την εταιρεία του, το branding και οι πρακτικές μάρκετινγκ που ακολουθεί είναι καθοριστικοί παράγοντες για τις αντιλήψεις που θα διαμορφώσει το κοινό. Στόχος θα πρέπει να είναι η κατανόηση του προφίλ των πελατών, επικεντρώνοντας την προσοχή στη λύση που προσφέρει το προϊόν ή η υπηρεσία στο πρόβλημά τους, ούτως ώστε να αναπτυχθούν τα κατάλληλα μηνύματα και να προσδιοριστούν τα στοχευμένα κανάλια επικοινωνίας για την προσέγγισή τους.

Δικτύωση μήτηρ πάσης επιχειρήσεως

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί επιχειρηματίες είναι η δυσκολία στην κοινωνικοποίηση, στη δικτύωση και -ως αποτέλεσμα στην πώληση. Αυτή είναι μια πρόκληση που κάθε επιχειρηματίας πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεράσει βελτιώνοντας τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Από τη δικτύωση με πελάτες μέχρι τη διαπραγμάτευση όρων πληρωμής με προμηθευτές, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να βγει από το comfort zone και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά για να ενισχύσει τις πιθανότητες επιτυχίας του.

Όσο πιο απλό τόσο το καλύτερο

Από την επιχειρηματική ιδέα, στο προϊόν, στην εταιρική δομή και τις ενδοεταιρικές διαδικασίες, η λέξη - κλειδί είναι η απλοποίηση. Πρώτιστη σημασία θα πρέπει να δοθεί στη δημιουργία μιας ποιοτικής υπηρεσίας ή προϊόντος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή, δίνοντας λύση σε κάποιο πρόβλημά του, και ταυτόχρονα στη διασφάλιση ομαλών εργασιών εντός της επιχείρησης. Ένας νέος επιχειρηματίας θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει την ανάπτυξη της εταιρείας του, αντί να συμπεριφέρεται αλαζονικά σαν ένας κολοσσός, βάζοντας τρικλοποδιές στον ίδιο του τον εαυτό.

Ανάπτυξη της στρατηγικής με έναν αντικειμενικό εξωτερικό συνεργάτη

Το πάθος είναι αυτό που κρατάει μια επιχείρηση ζωντανή και δίνει κίνητρα για σκληρή δουλειά για την επίτευξη των στόχων. Το πάθος όμως δεν πρέπει να καθοδηγεί τις αποφάσεις. Ένας business coach, με την εμπειρία του και την αντικειμενική του ματιά, μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Μέσω του προγράμματος Business Clinics της EBRD, 30 νέες επιχειρήσεις θα λάβουν δωρεάν μέχρι 32 ώρες προσωπικού coaching από εμπειρογνώμονες είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί έχουν επιλεγεί μετά από προσεκτική αξιολόγηση για να βοηθήσουν νέες επιχειρήσεις σε θέματα στρατηγικής, marketing, λειτουργικότητας, οικονομικής διαχείρισης κτλ. Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι νέες επιχειρήσεις αναμένεται ότι θα αναβαθμιστούν και θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής και οικονομικής στήριξης που προσφέρει η EBRD. Η προθεσμία για αιτήσεις που πληρούν τα κριτήρια λήγει στις 17 Μαΐου 2019. Για δήλωση ενδιαφέροντος και περισσότερες πληροφορίες για το επικείμενο Business Clinics Programme μπορείτε να απευθυνθείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (https://bit.ly/2IBul6P) ή να επικοινωνήσετε με την EBRD ASB Cyprus (+357 22 395 500-1, [email protected]).

Το Business Clinics Programme προσφέρεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις» (Advice for Small Businesses - ASB), που υλοποιείται από την EBRD, εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, και βοηθά μικρομεσαίες κυπριακές επιχειρήσεις να ενδυναμωθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Keywords
Τυχαία Θέματα