100 Χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής - Ειδική επετειακή έκδοση της Σημερινής

Η εφημερίδα «Σημερινή», αντιλαμβανόμενη τη Μικρασιατική Καταστροφή ως ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία (οι συνέπειες του οποίου εκτείνονται μέχρι τις μέρες μας), κυκλοφορεί το Ιστορικό βιβλίο με τίτλο «100 Χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής».

Η εφημερίδα από την αρχή του τρέχοντος έτους δημοσίευε, σε εβδομαδιαία βάση, σχετικό αφιέρωμα στις σελίδες της. Επρόκειτο για κείμενα ακαδημαϊκών και ιστορικών ερευνητών, στα οποία εξετάζονται οι αιτίες και οι συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή του 1922, το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου, οι κοινωνικο-πολιτικές εξελίξεις και ο αντίκτυπος των

γεγονότων στον ευρύτερο ελληνικό χώρο.

Σημειώνεται ότι έγινε προσπάθεια σύνδεσης των αφιερωμάτων με την κυπριακή ιστοριογραφία, μέσω αναφοράς στον εν Κύπρω απόηχο της ιστορικής αυτής πτυχής. Προς τον σκοπό αυτό δημοσιεύθηκαν διάφορα αφιερώματα ειδικού κυπριακού ενδιαφέροντος, όπως ο αντίκτυπος των εκλογών του Νοεμβρίου 1920 (που θεωρούνται καθοριστικές για την εξέλιξη των γεγονότων) και η φιλοξενία Μικρασιατών προσφύγων στο νησί.

Τα εν λόγω αφιερώματα συγκεντρώθηκαν σε έναν ειδικό-επετειακό τόμο, ο οποίος διατίθεται στο αναγνωστικό κοινό από το Συγκρότημα «ΔΙΑΣ».

Με το σχετικό εγχείρημα, πέραν της διατήρησης και ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης, φιλοδοξούμε στον εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας βιβλιογραφίας, προσφέροντας στον αναγνώστη έναν συλλεκτικό τόμο,  που θα αποτελεί βασικό εγχείρημα - βοήθημα στην περαιτέρω μελέτη του ζητήματος.

Το Ιστορικό βιβλίο, με τίτλο «100 Χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής», μια ειδική επετειακή έκδοση της «Σημερινής», διατίθεται προς πώληση για το συμβολικό ποσό των €20.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 22580513 ή στο email [email protected].

Keywords
Τυχαία Θέματα