10 πράγματα που μας δίδαξαν οι ευρωεκλογές

#Για τους νικητές. Συγχαρητήρια στον Μαρίνο Σιζόπουλο και Μάριο Καρογιάν. Εύχομαι στον 1ο η νίκη να τον κρατήσει όσο το δυνατό μακριά από το ΕΛΑΜ και στον 2ο η νίκη να τον κρατήσει στο δρόμο της μετριοπάθειας.

#Για τους χαμένους: Πανευρωπαϊκά τα πράσινα κόμματα έχουν κερδίσει σημαντικό αριθμό νέων εδρών. Τα οικολογικά κινήματα έχουν ενδυναμωθεί και ενισχυθεί. Ίσως να είναι καιρός για μία καθαρά και αποκλειστικά οικολογική ατζέντα και για τους Οικολόγους της

Κύπρου.

#Για την πύρρειο νίκη ΔΗΣΥ. Τα χαμένα ποσοστά δύσκολα θα ανακτηθούν αν δεν υπάρξει ένα σαφές αφήγημα για το που θέλουμε να πάμε. Όχι για το από πού ήρθαμε. Για να υπάρξει όμως απαιτείται συνέπεια σε αρχές, συντονισμός και προπαντών πολιτικές θέσεις που να εμπνέουν αξιοπιστία και ύπαρξη οράματος.

#Για την ψευδο-ήττα ΕΛΑΜ, το οποίο μπορεί ναι μεν να απέτυχε να εκλέξει ευρωβουλευτή, όμως μη ξεχνάτε ότι, είναι οι μόνοι οι οποίοι σε κάθε εκλογική διαδικασία σταθερά αυξάνουν και ποσοστά και απόλυτο αριθμό ψήφων που λαμβάνουν.

#Για την επιλογή ΑΚΕΛ, να εντάξει τον Νιαζί στο ψηφοδέλτιο. Το πείραμα έδειξε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει μια μικρή μερίδα κόσμου η οποία έχει τη δυνατότητα και τα μέσα να γύρει την πλάστιγγα της ηθικής υπεροχής είτε στη δεξιά είτε στην αριστερά αναλόγως των πολιτικών τους επιλογών και αποτελεσμάτων.

#Για τη μη εκλογή γυναίκας ευρωβουλευτή. Είχαμε τρεις άντρες φαβορί στον ΔΗΣΥ, τρεις άντρες φαβορί στο ΑΚΕΛ, δύο άντρες φαβορί στο ΔΗΚΟ, δύο άντρες φαβορί στην ΕΔΕΚ, δύο άντρες φαβορί στο ΕΛΑΜ και ένα άντρα-φαβορί στους οικολόγους-ΣΥΜ. Οπότε προς τί η έκπληξη; Με το χέρι στην καρδιά, δεν ήταν δρομολογημένη η εκλογή έξι ανδρών και ξαφνιαστήκαμε μετεκλογικά; Υπήρχαν γυναίκες φαβορί (με εξαίρεση ίσως την περίπτωση της Ε. Θεοχάρους) οι οποίες απέτυχαν στην τελική επειδή ήταν γυναίκες; Υπήρχε η οποιαδήποτε ένδειξη ότι θα εκλεγόταν γυναίκα; Έδειχναν οι μετρήσεις και οι δημοσκόποι κάποια γυναίκα να εκλέγεται; Όχι. Οπότε αν όντως μας πληγώνει η μη εκλογή γυναίκας, μήπως θα ήταν καλά να εξετάσουμε πως οι γυναίκες μετατρέπονται από υποψήφιες (σκέτο) σε υποψήφιες-φαβορί;

#Για την κύπρια Ευρωπαία Επίτροπο. Να θεωρούμε κύριε Πρόεδρε όμως ότι μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών με έξι στους έξι άντρες ευρωβουλευτές ότι ο διορισμός γυναίκας Επιτρόπου έχει κλειδώσει;

#Για τους… δημοκράτες. Όλους τους υποστηρικτές του ενιαίου κράτους που βρίζουν νυχθημερόν την ομοσπονδία γιατί τάχα μου είναι ρατσιστική, και επιπλέον επειδή οι ίδιοι (όπως διατυμπανίζουν) δεν έχουν κανένα -μα απολύτως κανένα- πρόβλημα να ψηφίσουν Τούρκο Πρόεδρο, περιέργως είναι οι ίδιοι οι οποίοι καταφέρθηκαν με τα πιο χυδαία και ρατσιστικά σχόλια έναντι σε συμπολίτες τους για την επιλογή τους να ψηφίσουν τον Ν. Κιζίλγιουρεκ (sic!).

#Για τα πανευρωπαϊκά αποτελέσματα των ευρωεκλογών: Το ΕΛΚ και οι σοσιαλδημοκράτες χάνουν την πλειοψηφία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και για να δημιουργηθεί οποιαδήποτε πλειοψηφία θα χρειαστούν οι Φιλελεύθεροι, ενδεχομένως και οι Πράσινοι. Η στροφή θα είναι προς το κέντρο. Όσοι πόνταραν στα άκρα, έχασαν ή θα χάσουν.

#Για τον ΥΠΕΣ, Κωνσταντίνο Πετρίδη, ένα μεγάλο μπράβο για την άψογη διοργάνωση των φετινών εκλογών. Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο.

ΥΓ.: Λουκά, Λευτέρη, Νιαζί, Γιώργο, Κώστα και Δημήτρη θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή σας και καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας!

Keywords
Τυχαία Θέματα