10 χρόνια «Λεμεσός μια πόλη ο κόσμος όλος»!

Την πολύπλευρη συμβολή του για μία σχεδόν 10ετία ως συντονιστής τελικός δικαιούχος στην διαδικασία ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, παρουσίασε σήμερα Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022, ο Δήμος Λεμεσού.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της παρούσας περιόδου υλοποίησης του προγράμματος «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος», με τη συμμετοχή όλων των εταίρων Δήμων του προγράμματος καθώς και εκπροσώπων των ιδίων των μεταναστών.

Σε

χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης υπογράμμισε την σημασία της πολυετούς εφαρμογής των προγραμμάτων ένταξης ΥΤΧ στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λεμεσού:  «αφενός αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους και αφετέρου ενισχύουμε την ικανότητα μας να στηρίζουμε ευάλωτες ομάδες», τόνισε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάδειξη της Λεμεσού ως Ευρωμεσογειακής Πρωτεύουσας Διαλόγου το 2021 από το Ίδρυμα Anna Lindh.

Στην συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι επικεφαλής των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης που υλοποιούν το πρόγραμμα, οι Μαρίνος Κυριάκου, Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Δώρος Αντωνίου, Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Κυριάκος Ξυδιάς, Δήμαρχος Γερμασόγειας καθώς και ο Χάρης Τρίκκης, Δημοτικός Σύμβουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Λεμεσού.

Η έμπρακτη συνεισφορά του προγράμματος «Λεμεσός μια πόλη ο κόσμος όλος» καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα του, τα οποία παρουσίασε η λειτουργός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λεμεσού Χριστίνα Ζαντή: 479 ΥΤΧ (μετανάστες, πρόσφυγες, αιτητές ασύλου) έλαβαν μέρος και επωφελήθηκαν άμεσα σε προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, κοινωνικής στήριξης και γνωριμίας με τον πολιτισμό και την τοπική κοινωνία. Πολύ περισσότεροι έλαβαν ενημέρωση και παρακολούθησαν το πρόγραμμα, συμμετέχοντας στις δημόσιες εκδηλώσεις του, ντόπιοι, άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες και ΥΤΧ.

Ο Δήμος Λεμεσού και οι εταίροι του, μεταξύ άλλων υλοποίησαν επίσης μια εκστρατεία για καταπολέμηση των φημολογιών (anti-rumor campaign), προβάλλοντας θετικά πρότυπα μεταναστών και προτάσσοντας το μήνυμα για αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της πολυπολιτισμικότητας και της διαφορετικότητας, καταπολεμώντας στερεότυπα και την παραπληροφόρηση. 

Η συμμετοχή του Δήμου Λεμεσού και των εταίρων του από το 2010 στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την ΕΕ και ιδίως από το 2013 και μετά όταν αποτάθηκε στην Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών και κέρδισε προγράμματα ως επικεφαλής τελικός δικαιούχος έχει αποκτήσει δυναμική και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το σύνολο των κονδυλίων που έχουν απορροφηθεί από όλους τους εταίρους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ που δαπανήθηκε για την κοινωνική εργασία, την οργάνωση των υπηρεσιών και σε εξοπλισμό.

Ο προϊστάμενος της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων Κωνσταντίνος Κυπριανού εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την υλοποίηση του προγράμματος «Λεμεσός μια πόλη ο κόσμος όλος», χαρακτηρίζοντας την ως μία από τις πιο επιτυχείς στον τομέα της ένταξης ΥΤΧ από τις τοπικές αρχές.

Ο Δήμος Λεμεσού έχει επίσης επιτύχει να αυξήσει τη συμμετοχικότητα των ΥΤΧ στην διαμόρφωση της πολιτικής του, καθιερώνοντας τον θεσμό του Διαπολιτισμικού Συμβουλίου.

Επικοινωνία: 22875561-3 | 99024901 | [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα