Συζήτηση για τη σημασία της επιστημονικής κατάρτισης

09:19 30/3/2014 - Πηγή: PC Nea
Ο εφευρέτης του διασημότερου κύβου στον κόσμο, καθηγητής Ernő Rubik, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Barroso -μετά από πρόσκληση του τελευταίου- για τον εορτασμό της επετείου των 40 χρόνων της πολύχρωμης εφεύρεσης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως η σημασίας της προβολής των επιστημονικών δρώμενων και γενικότερα της επιστήμης και της εκπαίδευσης με απώτερο σκοπό την προσέλκυση των νεότερων ανθρώπων για ενασχόληση με την τεχνολογία, την επιστήμη, τα μαθηματικά και την μηχανική.

Ο καθηγητής Ernő Rubik δήλωσε: «Εντελώς απροσδόκητα ο κύβος άγγιξε πολλούς
ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. 40 χρόνια μετά, αυτή η επέτειος είναι μια γιορτή για τη αλληλεπίδραση μεταξύ μάθησης-παιχνιδιού, συναισθήματος-πρόκλησης και δέσμευσης-επιβράβευσης. Είμαι ευχαριστημένος για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την καινοτομία, τη δημιουργικότητα και τη επιστημονική έρευνα, εμπνέοντας τα παιδιά και την νεολαία, επιβραβεύοντας στην περιέργεια τους και ενθαρρύνοντας τους να ανακαλύψουν τις νέες δικές τους λύσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι τα προγράμματα προώθησης της τεχνολογίας και οι καινοτόμες πλατφόρμες εκμάθησης είναι τα σημαντικότερα εργαλεία για την δόμηση μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης καθώς και μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσων ευκαιριών».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα όπως η αναντιστοιχία της θεωρητικής εκπαίδευσης των νέων και των πρακτικών τους ικανοτήτων σε σχέση με της επιταγές της αγοράς. Με έναν στοχευμένο παραλληλισμό μπορεί να ειπωθεί ότι, όπως η επίλυση του γρίφου του κύβου του rubik, που φαίνεται σαν ένα δύσκολο έργο, έτσι και το πρόβλημα όταν το αντιμετωπίζεις με επιμονή, αταλάντευτη εστίαση στο γεγονός και δημιουργικότητα, τελικά δύνασαι να καταφέρεις την επίλυση του (43 τετράκις εκατομμύρια πιθανές θέσεις, αλλά ακόμα και ο κύβος μπορεί να λυθεί σε όχι περισσότερο από 20 μόνο κινήσεις).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, υποστηρίζει τα κράτη-μέλη, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με διάφορα μέσα όπως το EURES, την πύλη για την κινητικότητα ή την Εγγύηση Νέων και προγράμματα όπως το «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» ή το ERASMUS+.
Keywords
Τυχαία Θέματα