ΣΕΠΕ: Επτά στα δέκα νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν, πλέον, πρόσβαση στο Διαδίκτυο

08:23 7/11/2014 - Πηγή: PC Nea
Στον κόσμο της τεχνολογίας εισέρχονται όλο και περισσότεροι Έλληνες, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι πλέον 7 στα 10 νοικοκυριά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από την κατοικία τους.
Μάλιστα, η αναλογία αυτή (ποσοστό 65,6%) είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το 56,3% των νοικοκυριών είχαν πρόσβαση στο Ίντερνετ, με το δείκτη να καταγράφει αύξηση 16,5%.

Στο μεταξύ, αυξανόμενο βαίνει, γενικά, το ποσοστό του πληθυσμού, που κάνει χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και Διαδικτύου. Μάλιστα, αν και όλες οι ηλικιακές κατηγορίες βελτιώνουν την εξοικείωση τους
με την τεχνολογία, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις ηλικίες 65 - 74 ετών, μια ηλικιακή ομάδα, που έχει αρχίσει να δίνει πολύ σοβαρά διαπιστευτήρια στο χώρο της τεχνολογίας.

Η µεγαλύτερη αύξηση χρήσης υπολογιστή και Διαδικτύου καταγράφηκε στην ηλικιακή οµάδα 65-74 ετών Σύμφωνα με την Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας από τα νοικοκυριά, που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 1ο τρίµηνο του 2014, χρήση υπολογιστή έκανε το 63,3% του πληθυσμού της χώρας, ηλικίας 16 - 74 ετών, ενώ Ίντερνετ χρησιμοποιούσε το 63,2%. Τόσο το ποσοστό του πληθυσμού, που έκανε χρήση υπολογιστή όσο και εκείνο που χρησιμοποιούσε το Διαδίκτυο, παρουσίασαν αύξηση σε σχέση µε το 2013, αν και οι ρυθμοί αύξησης είναι κατά τι μειωμένοι, σε σχέση με το 2013. Συγκεκριμένα, στη χρήση υπολογιστή και Διαδικτύου καταγράφηκε αύξηση 4,8% και 5,5%, αντίστοιχα, ενώ οι αντίστοιχες αυξήσεις για το 2013 ήταν 8,8% και 8,7%, αντίστοιχα.

Έκρηξη στο mobile internet
Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν εκρηκτική αύξηση του mobile internet, καθώς 6 στους 10, απ’ όσους χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο, συνδέθηκαν εν κινήσει από φορητή συσκευή. Συγκεκριμένα, το 1ο τρίμηνο, το 58,4% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο συνδέθηκαν από smartphone ή φορητή συσκευή (laptop, notebook, netbook ή tablet ή PDA, MP3 player, e-book reader, φορητή κονσόλα παιχνιδιών). Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 30,7%, σε σχέση µε το 1ο τρίµηνο του 2013.

Στο μεταξύ, εξαιρετικά “κινητικές” αποδεικνύονται οι γυναίκες, καθώς το 1ο τρίμηνο καταγράφεται αύξηση 8,7% στο ποσοστό των γυναικών, που έκαναν χρήση του Διαδικτύου, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τους άνδρες είναι 2,8%.

Όσον αφορά τα ποσοστά των νοικοκυριών, που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από την κατοικία, μεγαλύτερη αύξηση, σε σχέση µε το 2013, καταγράφεται στην Κεντρική Ελλάδα και στα νησιά Αιγαίου και στην Κρήτη, 53,2% και 39,3%, αντίστοιχα.

Αύξηση 26,7% καταγράφεται στο ποσοστό του πληθυσμού, που έκανε χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε σχέση µε το ποσοστό που διαπιστώθηκε ένα έτος πριν. Πλέον, 1 στους 2 χρήστες του Διαδικτύου, ηλικίας 16 - 74 ετών, χρησιμοποίησαν, τη χρονική περίοδο Απριλίου 2013 - Μαρτίου 2014, για προσωπική χρήση, τις υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν κάθε συναλλαγή των πολιτών µε δημόσιες υπηρεσίες µέσω του διαδικτύου, για προσωπική χρήση. Ειδικότερα, περιλαμβάνουν συναλλαγές αναφορικά µε υποχρεώσεις των πολιτών (φορολογική δήλωση), επίσημα έγγραφα (αστυνομική ταυτότητα, πιστοποιητικό γέννησης), υπηρεσίες εκπαίδευσης (δημόσιες βιβλιοθήκες, πληροφόρηση και εγγραφή σε σχολεία ή ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα), υπηρεσίες δημόσιας υγείας (προγραμματισμός ραντεβού, χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων, πιστοποιητικό νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς).

Για όσους γυρίζουν την πλάτη στο Διαδίκτυο, για παράδειγμα για όσους δεν απέστειλαν συμπληρωμένα έντυπα (όπως π.χ. φορολογική δήλωση) µέσω Διαδικτύου, ενώ μπορούσαν, καταγράφηκαν οι εξής λόγοι: το 80,9% ανέφερε ότι η υποβολή των συμπληρωμένων εντύπων, έγινε, για λογαριασμό τους, από άλλα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα από φοροτεχνικό, µέλος της οικογένειας, φίλο, κ.λπ., το 14,8% ότι δεν είχαν τις γνώσεις για να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα που χρειάζονταν και το 4,7% επικαλέστηκε ανησυχία σχετικά µε την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Λόγοι χρήσης
Η online ανάγνωση ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφημερίδες, περιοδικά είναι στην κορυφή της λίστας των διαδικτυακών δραστηριοτήτων και πραγματοποιείται από το 84,9% των χρηστών του Διαδικτύου, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση µε το 2013. Η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες είναι η δεύτερη περισσότερο πραγματοποιούμενη δραστηριότητα από το 82,3% των χρηστών, καταγράφοντας μικρή μείωση 1% σε σχέση µε το 2013. Ψηλά στην κατάταξη βρίσκεται και η αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων, 79,8%, η συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (64,3%), τα παιχνίδια, οι ταινίες, η μουσική (52), το Web ραδιόφωνο ή η web τηλεόραση (51,6%). Επίσης, η πραγματοποίηση κλήσεων ή βιντεοκλήσεων, µε χρήση web κάμερας µέσω του διαδικτύου (45,0%) και το “ανέβασµα” σε ιστοσελίδα κειμένου, φωτογραφιών, μουσικής, videos, λογισμικού (34,3%) είναι, επίσης, δημοφιλή για τους Έλληνες.

Ακολουθεί η χρήση υπηρεσιών για ταξίδια και καταλύματα (29,7%), η πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών (20,8%) και η δημιουργία ιστοσελίδας ή blog (6,7%).

Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται, σε σχέση µε το 2013, στην πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών (+16,2%), στην πραγματοποίηση κλήσεων ή βιντεοκλήσεων µέσω του διαδικτύου, µε χρήση προγραμμάτων, όπως το Skype (+6,6%) και μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη χρήση υπηρεσιών για ταξίδια και καταλύματα (-22,1%). Σε σχέση µε το 2012, έτος για το οποίο συλλέχθηκε η πληροφορία, μείωση 35,0% καταγράφεται και για τη δημιουργία ιστοσελίδας ή blog.
Keywords
Τυχαία Θέματα