Δύο γαλαξίες χορεύουν για τα μάτια μας

10:00 8/1/2016 - Πηγή: PC Nea
Στη φωτογραφία που βλέπετε, το άπειρο μάτι μας διακρίνει απλά έναν γαλαξία, ο οποίος φαίνεται να έχει ένα λίγο περίεργο σχήμα. Πράγματι, ακόμα και οι ειδικοί αυτό πίστευαν όταν είδαν για πρώτη φορά αυτήν την περιοχή του ουρανού. Για αυτό και ο σχηματισμός που θα δείτε έχει ταξινομηθεί ως γαλαξίας με το όνομα NGC 6052.

Ωστόσο, πιο λεπτομερείς αναλύσεις φανέρωσαν ότι ο NGC 6052 δεν είναι ένα “απλό” σύστημα αστέρων, αερίων και σκόνης, αλλά ένας “νέος” γαλαξίας, στη διαδικασία σχηματισμού. Έτσι, όπως περιγράφει η Ευρωπαϊκή
Διαστημική Υπηρεσία, αυτό που βλέπουμε είναι “δύο ξεχωριστοί γαλαξίες που σταδιακά πλησίασαν ο ένας τον άλλον, λόγω της βαρύτητας, και συγκρούστηκαν”.

Επομένως, εμείς τώρα βλέπουμε τον βίαιο “χορό” και τη συγχώνευση αυτών των δύο γαλαξιών, σε ένα νέο, μονό σύστημα. Όσο αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, άστρα εκτοξεύονται μακριά από τις αρχικές τροχιές τους, σε εντελώς νέα “μονοπάτια”, ακόμα και πολύ μακριά από την περιοχή της ίδιας της σύγκρουσης. Για αυτό, το φως που φτάνει σε εμάς, σχηματίζει έναν χαοτικό γαλαξία.

Η σύγκρουση των δύο γαλαξιών, κάποια στιγμή θα “γεννήσει” έναν νέο γαλαξία, ο οποίος θα αποκτήσει ένα σταθερό σχήμα. Εν τω μεταξύ, εμείς θαυμάζουμε τη μαγεία του άγριου χορού των αστεριών των δύο γιγαντιαίων συστημάτων που “πεθαίνοντας”, δίνουν ζωή σε ένα νέο.

pathfinder.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα