«Διεθνείς συνεργασίες "απογειώνουν" την ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία»

12:04 2/7/2014 - Πηγή: PC Nea
Την ανταγωνιστικότητα και την ισχυρή διεθνή παρουσία του κλάδου αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών της χώρας αναδεικνύουν σήμερα οι διμερείς συμφωνίες που υπέγραψε το si-Cluster (Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών) με σημαντικούς εταίρους της παγκόσμιας αγοράς, κατά τη διάρκεια του Toulouse Space Show 2014, «απογειώνοντας» την ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία.

Επισφραγίζοντας τη στρατηγική διεθνοποίησης και εξωστρέφειας που έχει αναπτύξει τον τελευταίο χρόνο με τα roadshows στην Κίνα, στο Ισραήλ,
στο Βέλγιο και στην Ολλανδία (εγκαταστάσεις της ESA), το si-Cluster προχώρησε σήμερα στη σύναψη δυο ακόμη στρατηγικών συμφωνιών – η πρώτη με το πιο σημαντικό cluster αεροδιαστημικής της Ευρώπης, το Aerospace Valley της Γαλλίας που εκπροσωπεί 1.600 επιχειρήσεις και προσφέρει 130 χιλιάδες θέσεις εργασίας, από τις οποίες 8.500 σε ερευνητές και η δεύτερη με το Apulia Space Cluster (DTA) της Ιταλίας, που εκπροσωπεί 60 επιχειρήσεις και προσφέρει 5.000 θέσεις εργασίας.

Οι διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν προβλέπουν την από κοινού παρακολούθηση των εξελίξεων σε τεχνολογίες και εφαρμογές διεθνώς, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα της αεροδιαστημικής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής το si-Cluster και το Aerospace Valley ανακοίνωσαν την πρώτη κοινή δράση που θα υλοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Cluster Ambassador», σύμφωνα με το οποίο Έλληνας υποψήφιος, που θα επιλεγεί μέσα από ανοικτό διαγωνισμό, θα μεταβεί και θα παραμείνει στη Γαλλία για ένα εξάμηνο με σκοπό να γίνει ο «πρέσβης» των μελών του si-Cluster στη Γαλλία και να ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις, που θα καταλήξουν σε νέα έργα έρευνας και ανάπτυξης, νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Οι όροι του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.

Τις συμφωνίες υπέγραψαν o κ. Marc Péré, Chief Operating Officer, Space Valley, ο κ. Giuseppe Acierno, President, Apulia Space Cluster και από το si-Cluster οι κ.κ. Δρ. Jorge-A. Sanchez-P. και Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Steering Board, si-Cluster. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας είχε ο νέος si-Cluster Manager, κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης.
Keywords
Τυχαία Θέματα