RSA: χρειάζεται στενότερη διεθνή συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις εταιρείες ασφαλείας ΙΤ

14:01 18/3/2014 - Πηγή: PC Nea
Ο κ. Art Coviello, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EMC Corporation και εκτελεστικός πρόεδρος της RSA, το τμήμα Ασφαλείας της EMC, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου RSA Conference 2014, με ομιλία του ενώπιον μεγάλου αριθμού συνέδρων.

Ο κ. Coviello, στην ομιλία του, τόνισε την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων ΙΤ για την
αντιμετώπιση σημαντικών θεμάτων όπως ο κυβερνοπόλεμος, οι παρακολουθήσεις, η προστασία της ιδιωτικής ζωής και η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο χώρο του διαδικτύου.

«Οι τεταμένες σχέσεις και ο ανταγωνισμός συμφερόντων ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν στον ψηφιακό κόσμο δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Η πρόσβαση στην πληροφορία είναι πιο εύκολη και η αξία της μεγαλύτερη», ανέφερε ο κ. Coviello. «Βρισκόμαστε μεταξύ ιστορικών αλλαγών με θεμελιώδη σημασία όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την Τεχνολογία της Πληροφορικής, αλλαγών με πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο. Η ταχύτατη επέκταση και ο ‘εκδημοκρατισμός’ της τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ετερόκλιτων ομάδων, οι συνέπειες της οποίας είναι, προς το παρόν, απρόβλεπτες».

Ο κ. Coviello επεσήμανε τέσσερις βασικές αρχές που προωθούν το διάλογο και τη δράση όλων όσων έχουν συμφέρον να αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφαλείας στο διαδίκτυο:

1.Καταγγελία της χρήσης κυβερνο-όπλων (cyber weapons), αλλά και του ίδιου του Ίντερνετ για τη διεξαγωγή πολέμων.
«Η αποστροφή μας πρέπει να είναι ανάλογη εκείνης που δείχνουμε για τα πυρηνικά ή τα χημικά όπλα».

2.Συνεργασία σε επίπεδο ερευνών, σύλληψης και δικαστικής δίωξης των κυβερνο-εγκληματιών.
«Οι μόνοι κερδισμένοι από την προσπάθεια των κυβερνήσεων να ανταγωνιστούν η μία την άλλη στο χώρο του διαδικτύου, είναι οι κυβερνο-εγκληματίες. Η έλλειψη άμεσης, συστηματικής και διαρκούς συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο, δημιουργεί ένα ήσυχο καταφύγιο για τους εγκληματίες του διαδικτύου».

3.Διασφάλιση της απρόσκοπτης διενέργειας οικονομικών συναλλαγών μέσω Ίντερνετ και σεβασμός των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
«Η αύξηση της παραγωγικότητας μέσα από την πρόοδο του εμπορίου, της έρευνας και των τηλεπικοινωνιών δημιουργεί πλεονεκτήματα που απολαμβάνουμε όλοι, η αξία των οποίων είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία, πρέπει να επικρατήσει ο κανόνας του δικαίου».

4.Σεβασμός και διασφάλιση της ιδιωτικότητας όλων.
«Οι προσωπικές μας πληροφορίες έχουν γίνει το πραγματικό νόμισμα της ψηφιακής εποχής. Είναι σημαντικό οι πληροφορίες αυτές να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, και ακόμη πιο σημαντικό είναι να προστατεύονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες κάθε ατόμου. Όμως η προστασία της ελευθερίας συνοδεύεται από την ανάλογη ευθύνη. Οι κυβερνήσεις έχουν χρέος να κρατούν και να επιβάλλουν την απαιτούμενη ισορροπία…μια ισορροπία βασισμένη σε ένα μοντέλο χρηστής διοίκησης και διαφάνειας».

Ο κ. Coviello είπε, επίσης, ότι η NSA και οι υπηρεσίες πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγές, υιοθετώντας ένα μοντέλο διοίκησης το οποίο διαχωρίζει σαφώς τον αμυντικό τους ρόλο από τις υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών.

Ο κ. Coviello επεσήμανε ότι η ψηφιακή τεχνολογία, τα Big Data και η ανάδυση του Ίντερνετ των Αντικειμένων (Internet of Things) αποτελούν συστατικά – κλειδιά αυτού που χαρακτήρισε ως «ιστορική αλλαγή στον τρόπο που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία πληροφορικής».

Σύμφωνα με τον κ. Coviello, οι δυνατότητες της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας επιτρέπουν την αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων, όμως παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο καταστροφικό. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ως προς το τι αποτελεί αποδεκτή χρήση. «Θα πρέπει να συγκεράσουμε τα συμφέροντα όλων των πλευρών ώστε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα θετικού διαλόγου», είπε ο κ. Coviello.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως συστήματα που διαθέτουν την απαιτούμενη ευφυΐα ώστε να μπορούν να απαντούν και να απομονώνουν τις απειλές αυτόματα, αποτρέποντας την πρόκληση βλάβης, όχι μόνον στα παραδοσιακά συστήματα τα οποία βασίζονται στο hardware, αλλά και σε εκείνα της επόμενης γενιάς που στηρίζονται σε software-defined δίκτυα και υποδομές», δήλωσε.

Στη εποχή του user-defined IT, ο κ. Coviello εξήγησε την ανάγκη για την επικράτηση μιας προσέγγισης η οποία θα βασίζεται στην πληροφορία (intelligence-based) όσον αφορά την ταυτότητα κάθε χρήστη, ενώ παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους ασφαλείας να επιτυγχάνουν την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης των χρηστών και της πολιτικής ασφαλείας που θα πρέπει να ακολουθείται. Η διακυβέρνηση του ΙΤ με βάση την ταυτότητα του χρήστη (identity governance) θα πρέπει να γίνεται και στο cloud, και στις φορητές συσκευές επικοινωνίας, καθώς είναι απαραίτητο οι νέες λύσεις να
«…προσαρμοστούν στο πώς εξελίσσεται η έννοια του identity στη νέα εποχή του user-defined IT».

Συνοψίζοντας, ο κ. Coviello επανέλαβε την πρόσκληση του προς τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τις τέσσερις αρχές και προέτρεψε τις εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα της Ασφάλειας να κάνουν αυτό που τους αναλογεί, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ασφαλές τεχνολογικό πλαίσιο, το οποίο θα συμβάλλει στο να αυξηθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης και το επίπεδο ασφαλείας μέσα στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.
Keywords
Τυχαία Θέματα