PwC: Stars & Zombies

15:32 21/5/2014 - Πηγή: PC Nea
Η ελληνική οικονομία κατάφερε να διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος του δυναμισμού της μέσα στην κρίση, υπογραμμίζει η νέα μελέτη της PwC «Stars & Zombies: Οι ελληνικές επιχειρήσεις βγαίνοντας από την κρίση».

Η μελέτη παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η PwC. Τα συμπεράσματά
της σχολίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ αποτελούμενο από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, τον Θεόδωρο Φέσσα Πρόεδρο της Quest Συμμετοχών, τον Άνθιμο Θωμόπουλο Διευθύνοντα Σύμβουλο & CEO της Τράπεζας Πειραιώς, και τον Δρ. Πλάτωνα Μονοκρούσο, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή & Επικεφαλής Ανάλυσης της Eurobank, και συντονιστή τον δημοσιογράφο Φοίβο Καρζή.

Η μελέτη αυτή έρχεται να συμπληρώσει τις «Κατευθύνσεις Οικονομικής Ανάπτυξης» που είχε δημοσιεύσει η PwC πριν από μερικούς μήνες. Τα κύρια σημεία της προηγούμενης μελέτης ήταν ότι οι χώροι των υποδομών και του τουρισμού μπορούν να κινητοποιήσουν σημαντικά κεφάλαια σε σχετικά μικρό ορίζοντα και έχουν υψηλούς πολλαπλασιαστές που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη πολλούς κλάδους. Όσον αφορά στην προσέλκυση κεφαλαίων, αυτή θα διευκολυνθεί από απλούστερο και σταθερό θεσμικό πλαίσιο, σταθερό φορολογικό καθεστώς και γρήγορη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Η PwC εξέτασε 2.950 επιχειρήσεις με έσοδα πάνω από €10 εκατ. ετησίως κατά τη χρονική περίοδο 2008-2012. Οι επιχειρήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το 85% των εσόδων και το 67% του παγίου ενεργητικού του πληθυσμού των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και περίπου το 25% του ΑΕΠ. Η PwC αξιολόγησε και κατέταξε τις επιχειρήσεις αυτές σε 10 κατηγορίες, από «Stars» έως και «Zombies», με κριτήρια τον μέσο όρο αύξησης του κύκλου εργασιών τους (2008-2012), την απόδοση των απασχολουμένων κεφαλαίων (ROCE) και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους.

Το θετικό συμπέρασμα που βγαίνει από τη μελέτη είναι ότι ενώ στην περίοδο της κρίσης μειώθηκε σημαντικά η οικονομική δραστηριότητα, δεν καταστράφηκε ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Η κερδοφορία και η ανάπτυξη στην εταιρική οικονομία είναι συγκεντρωμένες στις εταιρείες Stars ενώ το χρέος είναι συγκεντρωμένο στις εταιρείες Zombies, των οποίων τα απασχολούμενα κεφάλαια στην οικονομία μειώθηκαν κατά 11 δισ. μεταξύ 2009-2012. Οι εταιρείες Zombies απορροφούν περισσότερους πόρους από ότι παράγουν και έχουν αρνητική επίδραση στις χρηματοροές του συνόλου των εταιρειών. Αντίθετα, οι εταιρείες με χαρακτηριστικά Stars αναπτύσσονται γρήγορα, είναι κερδοφόρες και έχουν χαμηλό δανεισμό.

Η δυναμική της επερχόμενης ανάπτυξης συντίθεται από επενδύσεις για αύξηση δυναμικότητας, συγχωνεύσεις/εξαγορές, αναδιάρθρωση δανείων και αύξηση των ιδίων κεφαλαίων, καθώς και απελευθέρωση περιουσιακών στοιχείων από εταιρείες χωρίς δυναμική.

Σύμφωνα με την PwC, δεν υπάρχει ισχυρή βάση για κλαδικές πολιτικές ανάπτυξης. Η αγορά λειτουργεί σε επίπεδο επιχειρήσεων και εκεί πρέπει να εστιάσουν οι πολιτικές. Η μόνη βάση πολιτικών για την διευκόλυνση της κατανομής πόρων μέσα στην οικονομία, είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για την εμφάνιση περισσοτέρων και μεγαλυτέρων Stars. Οι πολιτικές πρέπει να εστιάζουν και οι πόροι να κατευθύνονται στις επιχειρήσεις που έχουν συστηματική ανάπτυξη, υψηλή κερδοφορία και λελογισμένο δανεισμό σε σχέση με τις χρηματορροές τους.

Για την αναχρηματοδότηση του εταιρικού τομέα της εταιρικής οικονομίας, πρέπει σε έναν εύλογο χρονικό ορίζοντα να αναδιαρθρωθούν περίπου €15 δισ. (25% των δανείων) και να απελευθερωθούν περιουσιακά στοιχεία, κυρίως από εταιρείες Zombies. Ακόμη, πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν περίπου €10δισ. (15% των δανείων) για να επανέλθει η συμβατότητα του δανεισμού με τη λειτουργική κερδοφορία περίπου 700 επιχειρήσεων.

Σχετικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης του εταιρικού υπερδανεισμού, η PwC υποστηρίζει ότι για τον χειρισμό των υπερχρεωμένων εταιρειών με παγιδευμένο δανεισμό είναι αναγκαία η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα. Από την άλλη πλευρά, βασικός στόχος της αναχρηματοδότησης δανεισμού είναι οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν μεν προβλήματα στην αποπληρωμή του, αλλά είναι βιώσιμες και έχουν θετικές προοπτικές.

Αναδιαρθρώνοντας άμεσα κεφάλαια €15 δισ. και μετατρέποντας σε κεφάλαια αυξημένου κινδύνου ακόμη €10δισ., μπορεί να κινητοποιηθούν πρόσθετα € 7 δισ. με τη μορφή αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και να αποδοθούν πίσω στην παραγωγή περιουσιακά στοιχεία €2 δισ. Επιπλέον, η χρηματοδότηση και η αναχρηματοδότηση της εταιρικής οικονομίας θα δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η συνεπής προσέγγιση της ανάπτυξης της εταιρικής οικονομίας απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (τράπεζες, εταιρείες, ΤτΕ, Κράτος) μπορεί να προσθέσει 0,7% - 1% στο ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2020.
Keywords
Τυχαία Θέματα