Basketo.co: Οnline marketplace για αγοραπωλησία φρούτων & λαχανικών

19:02 20/8/2014 - Πηγή: PC Nea
Η πώληση των αγροτικών προϊόντων είναι πυλώνας της οικονομίας και βασική πηγή εσόδων για τους Έλληνες αγρότες. Συγκεκριμένα οι αγρότες που παράγουν φρούτα και λαχανικά είναι μια αγορά αρκετά παραδοσιακή, με πολλά προβλήματα και δυστυχώς άμεσα εξαρτώμενη από τους πολλούς μεσάζοντες.

Έχει υπολογιστεί ότι ένα προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα, αλλάζει ακόμη και 7 διαφορετικά χέρια μέχρι να φτάσει στο τελικό καταναλωτή! Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ο αγρότης θέλει να εξάγει σε αγορές του εξωτερικού.

Η
κατάσταση με τις εγχώριες τιμές

Πριν λίγο καιρό οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας δήλωναν ότι οι μεσάζοντες κερδίζουν την μερίδα του λέοντος καθώς ενώ το κόστος παραγωγής του ροδάκινου είναι 0,25 ευρώ το κιλό, οι έμποροι (μεσάζοντες) προσφέρουν στην καλύτερη περίπτωση 0,20 ευρώ και στην αγορά πωλείται 1,80 ευρώ. Αυτό γίνεται γιατί οι αγρότες έχουν ελάχιστο έως καθόλου έλεγχο ώς προς το που πάνε τα προϊόντα τους και από πόσους περνάνε. Οι λίγοι περιορισμένοι χονδρέμποροι και μεσάζοντες πιέζουν όλο και περισσότερο τις τιμές προς τα κάτω.

Oι εξαγωγές ως λύση

Οι αγρότες αναγκάζονται ή να συμβιβαστούν με ότι τιμή προσφέρεται στην εγχώρια αγορά η να εξαρτώνται από συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού όπως π.χ. την Ρωσία που επιλέγει να αγοράζει μαζικά από την Ελλάδα ή την Αργεντινή μέσω συνεταιρισμών είτε μέσω μεσαζόντων. Παρόλα αυτά αυτό μπορεί να αλλάξει ανα πάσα στιγμή ανάλογα με την εξωτερική πολιτική της χώρας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα ζήσαμε για παράδειγμα τον τρόμο στην Ελλάδα όταν ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να σταματήσει τις εισαγωγές από την Ευρώπη. Οι αγρότες βρέθηκαν σε μία νύχτα στην μέση χωρίς να έχουν εναλλακτικές διοχέτευσης των προϊόντων τους στην παγκόσμια αγορά.

Πώς το Basketo αλλάζει τα πράγματα

Το Basketo.co φιλοδοξεί να κάνει τους αγρότες κερδισμένους από κάθε άποψη και την δουλειά τους πιο εύκολη. Είναι ένα δωρεάν παγκόσμιο online marketplace όπου αγρότες απ' όλο τον κόσμο μπορούν να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους και τις διαθέσιμες ποσότητες, και αγοραστές απ' όλες τις χώρες (μεγάλα ή μικρά markets, χονδρέμποροι, διανομείς κτλ.) να αγοράσουν απ' ευθείας από τον αγρότη μέσα από το Basketo. Φανταστείτε να πουλάτε τα προϊόντα σας όπου θέλετε, σε όποια χώρα θέλετε και να ορίζετε εσείς την τιμή. Με απλά λόγια ο αγρότης έχει πια την δύναμη να προσεγγίσει οποιονδήποτε αγοραστή θέλει εντός και εκτός Ελλάδος.

Πώς λειτουργεί το «καλάθι του αγρότη»

Ο αγρότης μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα του απλώς ανεβάζοντας φωτογραφίες από την παραγωγή του, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος του, και την επιθυμητή τιμή πώλησης. Τα προϊόντα αυτομάτως κατηγοριοποιούνται και είναι διαθέσιμα παγκοσμίως για να τα ανακαλύψει οποιοσδήποτε τα ψάχνει. Οι αγοραστές απ' όλο τον κόσμο που αναζητούν σχετικά προϊόντα ενημερώνονται ανάλογα με τις ανάγκες τους και αν θέλουν μπορούν να δημοπρατήσουν μία τιμή και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κάνουν την αγορά. Ο αγοραστής πληρώνει μέσα από το Basketo.co και ορίζει τον τρόπο αποστολής ενώ τόσο ο αγρότης όσο και ο αγοραστής παίρνει αυτόματα σχετικές προτάσεις από το Basketo.co για συνεργάτες στην συσκευασία, την μεταφορά ή άλλα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της παραγγελίας εφόσον το επιλέξουν. Το θετικότατο στοιχείο που θα ευνοήσει τους μικρούς παραγωγούς είναι ότι το Basketo.co θα έχει σύντομα την δυνατότητα να αθροίζει μικρές ποσότητες προϊόντων ίδιας κατηγορίας και τις προτείνει ως μία στον αγοραστή. Έτσι πολλοί μικροί μαζί μπορούν να καλύψουν μία μεγάλη παραγγελία! Όλη η χρήση είναι δωρεάν και το Basketo.co κρατά μόνο ένα μικρό ποσοστό, 3% για την κάθε επιτυχημένη συναλλαγή που γίνεται εκεί.

Τί κερδίζουν οι αγρότες αλλά και οι αγοραστές

Καταλαβαίνετε ότι το Basketo.co είναι ο από μηχανής θεός για τους αγρότες και ένα πολύτιμο εργαλείο σύγκρισης και αξιολόγησης για τους αγοραστές. Και όλα αυτά μέσα από ένα όμορφα σχεδιασμένο website με απλές, γρήγορες διαδικασίες, καμία γραφειοκρατία και χωρίς μεσάζοντες και καπέλα! Το Basketo.co προωθεί έτσι την εξωστρέφεια και την δυνατότητα δημιουργίας νέων καναλιών διανομής σε διεθνές επίπεδο.

Παρέχει νέα πηγή εσόδων για τους παραγωγούς/αγρότες, τους διευκολύνει στην εύρεση νέων αγοραστών σε τοπικές και παγκόσμιες αγορές, εξασφαλίζει και ενθαρρύνει τις μακροχρόνιες συνεργασίες με τους αγοραστές, απλοποιεί τις διαδικασίες παραγγελιοληψίας αλλά και παρακολούθησης των συναλλαγών, εκπαιδεύει τους αγρότες στην αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελός τους, τους δίνει δωρεάν πρόσβαση για να διαθέσουν τα προϊόντα τους στην τοπική και παγκόσμια αγορά, ενθαρρύνει και προωθεί την ποιότητα της παραγωγικής διαδικασίας δίνοντας κίνητρα στους αγρότες να δούνε τον ανταγωνισμό τους, τις τιμές της αγοράς ώστε να γίνουν ποιοτικά και οικονομικά καλύτεροι, επιβραβεύει τους συνεπείς και με ποιοτικά χαρακτηριστικά παραγωγούς, απελευθερώνει την αγορά των φρούτων και λαχανικών και αυξάνει τα κέρδη τους.

Αποτελεί έναν έμπιστο και ασφαλή συνεργάτη για τους αγοραστές γιατί διευκολύνει την εύρεση και σύγκριση προϊόντων, ποιότητας, τύπων και τιμών, επιτρέπει και την δημοπράτηση τιμής, επιβραβεύει τους συνεπείς οικονομικά αγοραστές, εκπαιδεύει παράλληλα νέους αγρότες να χρησιμοποιούν και αυτόν τον τρόπο πώλησης και άρα δίνει στον αγοραστή περισσότερη ποικιλία και διαφορετικές επιλογές ποιότητας και τιμών.

Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε δωρεάν;

To Basketo.co αυτή την στιγμή είναι έτοιμο, θα λανσαριστεί παγκοσμίως τέλος Σεπτεμβρίου του 2014 και είναι στην διαδικασία συζήτησης με επενδυτικά funds για την παγκόσμια επέκτασή του. Θα επιτρέπει σε όλους (αγρότες και αγοραστές) να γραφτούν δωρεάν. Παρόλα αυτά ακόμη και αυτή την στιγμή μπορεί κάποιος να μπει στο www.basketo.co και να γράψει το email του για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Αναμένουμε μεγάλο ενδιαφέρον από αγρότες απ' όλο τον κόσμο και σαφώς ακόμη μεγαλύτερο από αγοραστές κάθε είδους γιατί όπως είναι φυσικό οι πρώτοι που θα τοποθετήσουν τα προϊόντα τους θα χτίσουν και πιο εύκολα σχέση με τους αγοραστές. Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά προς όφελος και του Basketo.co αλλά και των χιλιάδων Ελλήνων αγροτών!

Aναδημοσίευση από epixeiro.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα