Aποσπάσματα από την ομιλία της Εύης Χριστοφιλοπούλου στο «3ο ετήσιο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης»

20:39 4/7/2013 - Πηγή: PC Nea
Σημεία από την ομιλία της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, στο «3ο ετήσιο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», 04.07.13

-Νέα σχέση «πολίτη – κράτους»
«Η χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων στην καθημερινή ζωή του πολίτη παράγει μια νέα κουλτούρα στη σχέση «πολίτη- κράτους». Η δημόσια διοίκηση οφείλει να προσαρμοστεί σε αυτή. Μια κουλτούρα εμπιστοσύνης, ευελιξίας και αποτελεσματικότητας χωρίς τα εμπόδια της γραφειοκρατίας. Η νέα
δημόσια διοίκηση είναι «φιλική» προς τον πολίτη.»

-Το όραμα για τη δημόσια διοίκηση
«Το όραμά μας είναι να φτιάξουμε τη Δημόσια Διοίκηση που όλοι ονειρευόμαστε. Που νοιάζεται, μεριμνά, σέβεται και προσφέρει. Μια Δημόσια Διοίκηση που θα μας κάνει περήφανους όλους όσοι την υπηρετούμε. Να ανήκει πραγματικά στο λαό και να τον υπηρετεί.

Παραφράζοντας το γνωμικό «η εγχείριση επέτυχε – ο ασθενής απεβίωσε», δε θα ήθελα με κανένα τρόπο να μιλάμε για «έργα που πέτυχε η τεχνική υλοποίηση τους, αλλά ο πολίτης δε βλέπει κανένα όφελος. Πρέπει να διασφαλίζουμε τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των έργων.»

«Το τρίπτυχο είναι: συνεργασία & ομαδικότητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει.»

-Συνέχεια της πολιτικής
«Πρώτος στόχος μας στο Υπουργείο, είναι να αξιοποιήσουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Να ολοκληρώσουμε όλα τα μεγάλα έργα. Έχουμε ανάγκη τέτοια έργα ώστε να διευκολύνουμε και να απλοποιούμε τις διαδικασίες, αλλά και να εξοικονομούμε πολύτιμους πόρους. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια σπατάλης.» Δεν θα γίνει το ίδιο λάθος που γίνεται κάθε φορά. Να σχεδιάζουμε τα πάντα ξανά από την αρχή. Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος έχει γίνει μάλιστα με συναίνεση όλων των κομμάτων.»

-Καταπολέμηση γραφειοκρατίας
«Η γραφειοκρατία αποτελεί ανάχωμα στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην λειτουργιά του κράτους. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε. Εκεί όπου οι θεσμοί λειτουργούν ως εμπόδιο, θα τους αλλάζουμε και θα τους προσαρμόζουμε στις νέες απαιτήσεις. Αυτό περιμένουν από εμάς οι πολίτες.»

-Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της διοίκησης
«Η εμπειρία και η γνώση είναι μοναδική και πολύτιμη. Το μεράκι και το φιλότιμο σας σπάνιο και ανεκτίμητο. Σας ζητάω να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό. Η πατρίδα, σας χρειάζεται τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.»
Keywords
Τυχαία Θέματα