Ζυμώσεις στο ΠΑΣΟΚ

Ο δεκάλογος του Θ. Πάγκαλου

Αρση μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σύνδεση του κατώτατου μισθού με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης
Για τον Θ. Πάγκαλο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απαντήσει τώρα τι θα κάνει την εξουσία αν την έχει. Η παλιά εποχή έχει περάσει, άρα απαιτείται συζήτηση θέσεων και προτάσεων εκ των προτέρων.
Το κείμενο-πλατφόρμα του Θ. Πάγκαλου έχει πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, εκ των οποίων
πολλές «ακούγονται» ως ρηξικέλευθες, όπως:
Αρση της μονιμότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εισαγωγή αυστηρότερων διαδικασιών αξιολόγησης και βαθμολόγησης.
Σχεδόν πλήρης αλλαγή του τρόπου καταβολής του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους άμεσα. Το εφάπαξ να εξεταστεί αν μπορεί να δίδεται στην αρχή της της καριέρας. Επίσης αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος, τώρα, με την εφαρμογή (θέσπιση) κατώτατου ορίου σύνταξης για όλους.
Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να συνδέεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρωζώνης. «Οι συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρέπει να είναι απολύτως σεβαστές. Δεν θέλουμε ένα κράτος-πατέρα, που πάντα ξέρει τι είναι καλύτερο και παρεμβαίνει εκεί που δεν χρειάζεται».
Ο κ. Πάγκαλος τάσσεται υπέρ της κατάρτισης προϋπολογισμού από μηδενική βάση, του να δοθεί τέλος στην εποχή της «εξαγοράς ψήφων μέσω του δημόσιου δανεισμού», της συνταγματικής υποχρέωσης να μην υπερβαίνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 3%, του ανοίγματος όλων των κλειστών επαγγελμάτων («οι πολίτες και όχι το κράτος πρέπει να αποφασίζουν για τα πόσα φαρμακεία ή συμβολαιογράφους χρειαζόμαστε») και της απεξάρτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση.

Η άμεση κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, η πλήρης κατάργηση της αποσπάσεως δημοσίων υπαλλήλων στα κόμματα ή στις κοινοβουλευτικές ομάδες, η κατάργηση του σταυρού προτίμησης και άλλες προτάσεις για ριζικές αλλαγές στις κομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνονται στο μανιφέστο.

Συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου σχολιάζοντας το «μανιφέστο» Πάγκαλου σημείωσε πως είναι ενδιαφέρουσες οι προτάσεις του και θα τροφοδοτήσουν τον προγραμματικό διάλογο στο ΠΑΣΟΚ.

***

Με αιχμές και «όρια» εμφανίστηκε, χθες, ο κ. Χρήστος Παπουτσής στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Με αιχμές και «όρια» εμφανίστηκε, χθες, ο κ. Χρήστος Παπουτσής στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπουτσής, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, στη ΝΕΤ, αναφέρθηκε αναλυτικά στα της πρωτοβουλίας του, αφήνοντας υπονοούμενα για τη στάση στελεχών στην κούρσα διαδοχής. «Δεν μπορώ να δεχτώ ένα ΠΑΣΟΚ που μεταλλάσσεται σε... ΚΟΔΗΣΟ», είπε χαρακτηριστικά και διαφοροποιήθηκε πλήρως από τον Αν. Λοβέρδο στα περί μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ. «Και δεν μπορώ», προσέθεσε, «να δεχθώ ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ να αγωνίζεται για να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα