Ζητούν ισόβια για τον Πέρισιτς

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης ζητήθηκε σήμερα σε βάρος του Μόμτσιλο Πέρισιτς, αρχηγού του γενικού επιτελείου των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων από το 1993 ως το 1998, ο οποίος δικαζόταν για εγκληματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

"Σας ζητούμε, κύριοι δικαστές, να καταδικάσετε τον στρατηγό Πέρισιτς για όλα τα εγκλήματα που περιλαμβάνοτναι στο κατηγορητήριο και να του επιβάλετε ποινή ισόβιας κάθεριξης",
δήλωσε ο εισαγγελέας Μαρκ Χάρμον ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, την οποία άρχισε χθες Δευτέρα.

Ο Μόμτσιλο Πέρισιτς, 66 ετών, είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων που δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Διώκεται για το ρόλο του στην πολιορκία της πρωτεύουσας της Βοσνίας Σαράγεβο (1992-1995), το βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ από τους Σέρβους της Κροατίας (Μάιος 1995) και τη σφαγή σχεδόν 8.000 Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία (Ιούλιος 1995).

Ο Πέρισιτς δήλωσε αθώος σε 13 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων φόνοι, διώξεις με πολιτικά, φυλετικά και θρησκευτικά κίνητρα, εξοντώσεις και επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Keywords
Τυχαία Θέματα