Υπηρεσιακός υπουργός και δύσβατο μονοπάτι

της Aσπασίας Μάλλιου*

Στις 17.5.2012, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς παρέλαβε από τον απερχόμενο υπουργό κ. Φ. Σαχινίδη τα κλειδιά του κρισιμότερου σήμερα τομέα για την επιβίωση του Ελληνικού Κράτους.
Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο κ. Γ. Ζανιάς δήλωσε ότι «ζητούμενο είναι όταν θα έρθει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να τους παραδώσουμε κάτι το οποίο θα μπορούσε να διατηρηθεί». Για να προσθέσει ότι «Σε αυτό το υπουργείο έχω υπηρετήσει με πέντε υπουργούς».
Πίσω από τις φράσεις του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια.
Η άσκηση της κρατικά οργανωμένης εξουσίας πρέπει να έχει συνέχεια και κυρίως συνέπεια. Για να εξασφαλίσει την ύπαρξή του αλλά κυρίως την ευδαίμονα διάρκειά του, το κράτος θα πρέπει να στηρίζεται με σταθερό και αμετάκλητο τρόπο σε ορισμένους πυλώνες. Κυρίως, στην ομαλή πορεία της οικονομίας και στην ομαλή είσπραξη των δημοσίων εσόδων, με επιμερισμό τους στην ευρύτερη δυνατή κοινωνική βάση.
Η εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία και η πραγμάτωση της δημοκρατικής αρχής, ιδίως η νομιμοποιημένη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι πετυχημένες και να διασφαλίζουν το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος, αν αυτές δεν στηρίζονται σε έναν καλά συγκροτημένο και ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις, αντικειμενικό φοροελεγκτικό μηχανισμό. Με άλλα λόγια, το κράτος για να τσουλήσει ομαλά χρειάζεται καύσιμα και μάλιστα καύσιμα σταθερής ροής και καλής ποιότητας, ώστε να μην επαπειλείται η ανακοπή και ο ξαφνικός θάνατος.
Επισημαίνοντας ότι έχει ήδη συνεργασθεί με πέντε διαφορετικούς υπουργούς Οικονομικών, ο κ. Ζανιάς υπογραμμίζει το αυτονόητο σε ένα δημοκρατικά οργανωμένο κράτος δικαίου. Η Διοίκηση οφείλει να λειτουργεί αντικειμενικά και αποτελεσματικά, ανεξαρτήτως πολιτικών προϊσταμένων, ανεξαρτήτως ειδικών κοινωνικών ή πολιτικών συνθηκών.
Η δήλωση, όμως, του υπηρεσιακού υπουργού δεν κρύβει μόνον αυτή την αυτονόητη αλήθεια. Κρύβει και την έντονη αγωνία του. Την αγωνία του να προσπαθήσει να επιτύχει το αυτονόητο, που σήμερα υπό τις εξαιρετικά δυσμενείς έως και οριακές συνθήκες ύφεσης και αποδιοργάνωσης του κράτους αλλά και της αγοράς, μοιάζει μέχρι και ανέφικτο. Να πετύχει, δηλαδή, μια κατά το δυνατόν ομαλή και ικανοποιητική πορεία στη συλλογή των δημοσίων εσόδων, ενώ η κανονικότητα συλλογής εσόδων κάθε άλλο παρά ως δεδομένη ανιχνεύεται, από τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία του Μαΐου.
Έτσι, στην κρίσιμη αυτή ώρα της μετάβασης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ας στηρίξουμε την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο βαθμό που είναι για τον καθένα μας εφικτό. Ώστε, η ηγεσία αυτή να προσπαθήσει το "κανονικό", ιδίως την εντατικοποίηση στην είσπραξη των βεβαιωμένων εσόδων και στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Τουλάχιστον, ας βοηθήσουμε στην ανασυγκρότηση για την είσπραξη των ομαλών κατ' έτος, ήδη προϋπολογισθέντων φόρων, άμεσων ή έμμεσων.
Επιπρόσθετα, ας μην ξεχνάμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο, ιδίως τον τελευταίο καιρό, έχει εφοδιάσει
Keywords
Τυχαία Θέματα