Βενιζέλος: Λάθος μου που έβαλα στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου

Aπαντήσεις σε όλα τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας δίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος με συνέντευξή του στο μηναίο περιοδικό Crash.

Ο κ. Βενιζέλος πήρε σαφείς αποστάσεις από την πολιτική του προκατόχου του Γιώργου Παπανδρέου
στο θέμα της ψήφισης του πρώτου μνημονίου όσο και σε αυτό την οικονομικής διαχείρισης του κόμματος.
Μιλάει σε ιδιαίτερα απαξιωτικούς τόνους για τους πρώην υπουργούς Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Ραγκούση - παραδέχεται μάλιστα ότι ήταν λάθος του που τους συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια - ενώ αποσαφηνίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί από εδώ και στο εξής τα θετικά αποτελέσματα της κυβέρνησης να πιστώνονται στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τα αρνητικά στο ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα για τα στελέχη που έφυγαν ή αποστασιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «υπάρχουν στελέχη τα οποία απομακρύνθηκαν, αλλά είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να έχεις πολίτες που διαμαρτύρονται γιατί θέλουν να συνεχιστεί μία συγκεκριμένη αντίληψη η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά τα όσα απεκάλυψε η κρίση για την Ελλάδα ως κράτος, οικονομία και κοινωνία, και είναι άλλο να έχεις στελέχη τα οποία, μάλιστα, διαμόρφωσαν την προσωπικότητά τους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν χάρη στο ΠΑΣΟΚ και μετείχαν στην άσκηση της εξουσίας και μάλιστα από τη δεκαετία του ‘80, τα οποία να θέλουν να δείξουν ότι είναι αειπάρθενα, ότι δεν έχουν συμμετοχή στη φθορά, ότι δεν έχουν συμμετοχή στην ευθύνη».
Για τους Ραγκούση - Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «τα βάρη επιλογών που έχουν γίνει με τρόπο προκλητικά αλεξιπτωτιστικό δε θα τα αναλάβω.Αναλαμβάνω το βάρος της μη διαγραφής.Το γεγονός ότι συμπεριέλαβα στα ψηφοδέλτια του Μαΐου και του Ιουνίου πρόσωπα σαν τον Ραγκούση και τον Παπακωνσταντίνου, ναι, αυτό είναι ένα λάθος μου.

»Είχα φωνάξει μάλιστα και τους δύο μαζί στο γραφείο μου, τον κύριο Ραγκούση και τον κύριο Παπακωνσταντίνου, και τους είπα ότι προβληματίζομαι αν θα είναι στα ψηφοδέλτια… και μόνον η ανάγκη μου να συσπειρώσω τους πάντες εκλογικά και ο ανοικτός τρόπος θεώρησης των πραγμάτων με έκανε να τους συμπεριλάβω. Δυστυχώς έσφαλα» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση «εαν θεωρεί ότι κάνει ζημιά ο κύριος Παπανδρέου αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ με την εικόνα του περιφερόμενου ταξιδιώτη;» ο Βαγγέλης Βενιζέλος απάντησε: «Δε θα ήθελα να κάνω εγώ κάποιο σχόλιο, μπορείτε να ρωτήσετε τον ίδιο τον κύριο Παπανδρέου».

Σχολιάζοντας τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που δίνουν όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις στο ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Κινήματος ανέφερε: «Στις εκλογές του Μαΐου 18% πήρε η Νέα Δημοκρατία, 16,5% ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στη φάση του κύματος και της εφόδου, και 13,5% το αποδεκατισμένο ΠΑΣΟΚ.

»Έπρεπε να πάμε στις τεχνικά πολωτικές εκλογές του Ιουνίου και υπό την απειλή του εκλογικού bonus των 50 εδρών, να πάμε σε έναν τεχνητό διπολισμό μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, διπολισμό χαμηλών όμως ποσοστών ή έστω μεσαίων ποσοστών, όχι παλαιού τύπου, για να αντέξει το ΠΑΣΟΚ στο 12,2% προκειμένου να σχηματιστεί πλειοψηφία ευρωπαϊκών και υπεύθυνων δυνάμεων».

Για το πρώτο Μνημόνιο και τα περί λαθών του ΔΝΤ που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες σημείωσε:

«Έχω πει χαρακτηριστικά ότι το πρώτο πρόγραμμα του Μαΐου του 2010 δεν ψηφίστηκε με 180 ψήφους, όπως είχα εισιηγηθεί και έτσι η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε την αντιμνημονιακή της περίοδο -φυσικά και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ , της ΔΗΜΑΡ συμπεριλαμβανομένης τότε ήταν επίσης αντιμνημονιακές- αλλά μετά επήλθε η στροφή των 180ο.

»Δε διεκδικώ συμμετοχή ούτε στη χάραξη της προεκλογικής εκστρατείας του 2009 ούτε στη διαχείριση του πρώτου κρίσιμου οκταμήνου, από τις εκλογές του 2009 έως την ένταξη στο μνημόνιο, ούτε για την πρώτη φάση του μνημονίου, μέχρι τον Ιούνιο του 2011, αλλά αυτό αφορά τον προσωπικό μου ρόλο.

»Δεν θέλω να επαναλαμβάνω διαρκώς ότι οι επιλογές μου είναι επιλογές ευθύνης, εθνικής και παραταξιακής, με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος. Δεν έχω προστατεύσει σε καμία κρίσιμη στιγμή τον εαυτό μου.

»Πάντα μπήκα μπροστά για να σώσω καταστάσεις και όχι τώρα, το 2011, και πολύ παλιότερα.

Για την κυβέρνηση και την εικόνα που παρουσιάζει ανέφερε: «Εχει επιβληθεί από το επικοινωνιακό σύστημα ένα τριπλό στερεότυπο, το οποίο αγγίζει τα όρια του κωμικοτραγικού.

»Δηλαδή το στερεότυπο ενός Πρωθυπουργού ο οποίος «καθαρίζει» αφ’ υψηλού τα θέματα, λες και όλα ήταν κακά και τώρα γίνονται καλά, ενώ εφαρμόζεται η ίδια πολιτική, αυτή που εμείς διαμορφώσαμε και οριστικοποιήσαμε το Φεβρουάριο του 2012.

»Υπάρχει ένας συμπαθής τρίτος εταίρος, ο οποίος προσφέρει αριστερή κάλυψη στην κυβέρνηση και δεν μετέχει σε παραδοσιακές κυβερνητικές ευθύνες, οπότε τον αντιμετωπίζουμε πολύ ευγενικά, και υπάρχει το συνηθισμένο θύμα, ο αμνός ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου, που είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Για τις προτάσεις προς τη ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις εκλογές απάντησε ως εξής:
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος.

»Εμείς απευθυνόμαστε στην κοινωνία, είμαστε ανοιχτοί, αλλά δεν θα μπούμε σε μία διελκυστίνδα με τη ΔΗΜΑΡ. Εμείς θα κινηθούμε αυτοτελώς, όπως έχουμε πει, με γενναιοδωρία, ανοιχτοσύνη, αλλά δεν παρακαλούμε κανένα και για τίποτα και δε θα ανεχθούμε καμία προσβολή και καμία μικροαλαζονεία».

Τέλος για τη λογιστική τρύπα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Εμένα με ενδιαφέρει η διαφάνεια, η εξυγίανση, η νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ.

»Και θα μου επιτρέψετε να πω, για όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν διαφέρει από όλο το πολιτικό σύστημα. Δεν ανέχομαι αυτήν την αστειότητα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κάτι διαφορετικό από τα άλλα κόμματα, δεν το δέχομαι αυτό. Συμφωνώ, όμως, ότι η κατάσταση πρέπει να παρουσιαστεί με ακρίβεια και ειλικρίνεια και να αλλάξει ριζικά».
Keywords
Τυχαία Θέματα