Τριμελής επιτροπή της Task Force ξεκίνησε και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη και ιδιοκτήτες εταιρειών

Διευρύνονται οι απευθείας επαφές μεταξύ της Τask Force και των ελληνικών επιχειρήσεων, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ως προς τη δημόσια διοίκηση. Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας αντιδρά θετικά. Εκφράζονται, όμως, και αρνητικά σχόλια, από κοινωνικούς φορείς και κόμματα εκτός κυβέρνησης, ως προς τo «διά ταύτα» της πρωτοβουλίας Ράιχενμπαχ.
Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και μερίδας της κοινής γνώμης, που προκαλεί η πρωτοβουλία των «ειδικών δυνάμεων» της Κομισιόν, η επιχειρηματική κοινότητα δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά. Στόχος είναι η από κοινού σύσταση λίστας δράσεων
κατά προτεραιότητα, που θα αφορούν στην τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Μια τριμελής επιτροπή της Task Force ξεκίνησε και τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στελέχη και ιδιοκτήτες εταιρειών (ελληνικών και πολυεθνικών). Στόχος είναι τα μέλη της Επιτροπής να αποκτήσουν προσωπική άποψη για τα οικονομικά δρώμενα και τις εγγενείς δυσκολίες. Σε πρώτη φάση, υπήρξαν κατ’ ιδίαν επαφές με 30 στελέχη από τον επιχειρηματικό κύκλο. Η Επιτροπή τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιθυμεί γενικόλογες διαπιστώσεις, αλλά προτάσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων που τους απασχολούν.

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης (από κοινοτικά κονδύλια) επενδυτικών έργων, διαπιστώνεται σημαντική καθυστέρηση. Για τον λόγο αυτόν, οριστικοποιείται λίστα με 100 και πλέον projects, συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιτάχυνσή τους.

Στην πρόσφατη συνάντηση, που διήρκεσε 2,5 ώρες, συμμετείχαν και στελέχη των εταιρειών Τρία Έψιλον, Unilever, Elinoil, Τιτάν, Μαμιδάκις, Παπαστράτος, Πλαίσιο, Pharmathen, Βιοχάλκο, Πίτας, Μπακατσέλος, Bacardi Hellas και άλλοι. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και έγινε αισθητή η προσπάθεια των τριών στελεχών της Κοινότητας (των δύο Βρετανών Tyrrell David, Wright David και ενός Σουηδού) να αφομοιώσουν τα προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας. Κοινή ήταν η πεποίθηση ότι η μεγάλη καθυστέρηση σε κάθε πρωτοβουλία, έχει τις ανάλογες αυξημένες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

Συμπέρασμα ήταν η ανάγκη απλοποίησης της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του δαιδαλώδους φορολογικού συστήματος, που απαιτεί χρόνο αλλά και αυξημένο αριθμό εργαζομένων.

Κοινή παραμένει η αγωνία του τρόπου προσέγγισης της κοινής γνώμης μέσω των μέσων ενημέρωσης. Ήδη υπήρξαν οι σχετικές αντιδράσεις από μερίδα του Tύπου, σχετικά με τον ρόλο της Επιτροπής. Οι ίδιοι ξεκαθάρισαν ότι «ο ρόλος τους είναι καθαρά συμβουλευτικός και δεν επιθυμούν κατ’ ουδένα τρόπο να επιβάλλουν δικούς τους όρους».

Βασική τους προτεραιότητα είναι να επικοινωνήσουν και προς τις διεθνείς αγορές τις οικονομικές ανακατατάξεις που επιτυγχάνουν στο εσωτερικό της χώρας, με ανάλογο αντίκτυπο και στο επενδυτικό κοινό, ενόψει ιδιωτικοποιήσεων.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, η πρωτοβουλία φαίνεται ότι ανήκει στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο οποίος σε συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο, τον
Keywords
Τυχαία Θέματα