Τρεις σομαλοί που κατηγορούνται για την πειρατεία

Τρεις σομαλοί παραδέχθηκαν την ενοχή τους σε δικαστήριο των ΗΠΑ όπου προσήχθησαν για την υπόθεση της πειρατείας ενός σκάφους αναψυχής στα ανοικτά της Σομαλίας νωρίτερα εφέτος, που απέβη στο θάνατο των δυο ζευγαριών Αμερικανών τα οποία πήραν ομήρους.

Οι άνδρες είναι οι πρώτοι από τους συνολικά 13 υπηκόους Σομαλίας και έναν υπήκοο Υεμένης που μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστούν για την υπόθεση, αν και ουδείς εκ των
κατηγορουμένων αντιμετωπίζει δίωξη για φόνο. Οι τέσσερις αμερικανοί σκοτώθηκαν ενώ στελέχη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ αποπειρώνταν να διαπραγματευθούν την απελευθέρωσή τους.

Οι Μοχάμουντ Σαλάντ Άλι, Μοχάμουντ Χιρς Ίσα Άλι και Άλι Άμπντι Μοχάμεντ ομολόγησαν την ενοχή τους στο δικαστήριο στο Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πειρατεία και ομηρία στο επεισόδιο με το S/V Quest το Φεβρουάριο.

Ανέφεραν στις ομολογίες τους ότι δεν είχαν άμεσο ρόλο στους θανάτους των αμερικανών, των Τζιν και Σκοτ Άνταμ από την Καλιφόρνια και των Φίλις Μακέι και Μπομπ Ριγκλ από το Σιάτλ.

Αρκετοί άλλοι κατηγορούμενοι θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο την ερχόμενη εβδομάδα.

Πειρατές είχαν καταλάβει το γιοτ και διαπραγματεύονταν με το στρατό των ΗΠΑ την απελευθέρωση των δύο ζευγαριών όταν μια οπλοβομβίδα εκτοξεύτηκε από το σκάφος αναψυχής στο καταδρομικό USS Sterett. Ακολούθησαν πυρά μέσα στο κατειλημμένο πλοίο, και ο πλοίαρχος του καταδρομικού διέταξε άνδρες των ειδικών δυνάμεων να σπεύσουν σε αυτό. Οι πειρατές πυροβόλησαν και σκότωσαν τους ομήρους προτού οι αμερικανοί κομάντος επέμβουν, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Οι αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο πειρατές καθώς πλεύριζαν το σκάφος και βρήκαν άλλους δύο ήδη νεκρούς. Ο Μοχάμουντ Σαλάντ Άλι, που βρισκόταν στο Sterett όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί, και ο Μοχάμουντ Χιρς Ίσα Άλι ομολόγησαν ότι ήταν οι ηγέτες των πειρατών και δήλωσαν ένοχοι για την πειρατεία και την απαγωγή που απέβη στους θανάτους των ομήρων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Άλι Άμπντι Μοχάμεντ παραδέχθηκε ότι εκτόξευσε την οπλοβομβίδα κι ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της πειρατείας.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα