Το Θησείον της Βιέννης απέκτησε καινούρια λάμψη

Καινούρια λάμψη απέκτησε ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα, «κόσμημα» όπως αποκαλείται, της Βιέννης, ο Ναός του Θησέα -πιστό αντίγραφο του Θησείου της Αθήνας σε μικρότερη κλίμακα- με την αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης και αναπαλαίωσής του και την επανέναρξη της λειτουργίας του.

Στο πλαίσιο των εργασιών, που διάρκεσαν σχεδόν δυόμισι χρόνια και το κόστος τους έφτασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ, διαπιστώθηκε πως η αρχική επιφάνεια του Θησείου, πέραν του κατάλευκου χρώματός της, ήταν ιδιαίτερα λεία.

Όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι, η επιφάνεια αυτή θύμιζε τα έργα βιεννέζικης πορσελάνης των διεθνώς γνωστών «Εργαστηρίων Αουγκάρτεν», και αυτή η κατάλευκη όψη καταβλήθηκαν προσπάθειες να του δοθεί και τώρα, κάτι που φαίνεται να είχε πλήρη επιτυχία και που θα θαυμάζουν από σήμερα και στο εξής οι εκατοντάδες επισκέπτες του καθημερινά, Βιεννέζοι, αλλά και ξένοι τουρίστες.

Ο Ναός του Θησέα, που βρίσκεται στον ξακουστό για τους ροδώνες του αγαπημένο χώρο αναψυχής των Βιεννέζων, «Κήπο του Λαού», στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, είχε αναγερθεί ως κλασικιστικό κτήριο στο διάστημα 1819-1823 από τον διάσημο Πιέτρο Νόμπιλε.

Η ανέγερση του Θησείου της Βιέννης ανάγεται στην κίνηση της δημιουργηθείσας νωρίτερα «Ομάδας φίλων του Ναού του Ηφαίστου και της Αθηνάς Εργάνης», δηλαδή του Θησείου της Αθήνας, η οποία δραστηριοποιήθηκε από το 1805 μέχρι το 1819. Ο δωρικός ναός, στο δυτικό μέρος της Αγοράς στην Αθήνα είχε κτιστεί πριν από τον Παρθενώνα (449 - 440 π.Χ.) από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο, στου οποίου τα σχέδια βασίστηκε, σχεδόν 22 αιώνες μετά, ο Πιέτρο Νόμπιλε.

Αρχικά στο Θησείο της Βιέννης επρόκειτο να τοποθετηθεί το άγαλμα του Θησέα, έργο του Κανόβα, το οποίο όμως προτιμήθηκε να κοσμεί, κάτι που συμβαίνει μέχρι σήμερα, την αίθουσα υποδοχής του φημισμένου Μουσείου Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη και αντί αυτού στη θέση του στο Θησείο τοποθετήθηκε μεταγενέστερα, το 1921, το άγαλμα ενός αθλητή, έργο του Γιόζεφ Μέλνερ.

Στους σχεδόν δύο αιώνες από την ανέγερσή του, το Θησείο της Βιέννης έχει φιλοξενήσει επανειλημμένα εκθέσεις αρχαίων ρωμαϊκών ευρημάτων από τις διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αυστρία, αλλά και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο προαύλιό του.
Keywords
Τυχαία Θέματα