Το ΠΑΣΟΚ υπέστη μία δεινή, μία ιστορική ήττα

Βασικά σημεία της ομιλίας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β.Βενιζέλου σε υποψήφιους βουλευτές του κόμματος του:

«Η ήττα όμως, δεν είναι η καταγραφή των εκλογικών ποσοστών. Η ήττα, δηλαδή η αποκοπή του ΠΑΣΟΚ από ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνικής του βάσης, έχει συντελεστεί δυστυχώς, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δώσαμε έναν αγώνα για τη χώρα, για την οικονομία,
για τις μελλοντικές γενιές μόνοι μας. Έχω πει ότι αυτό κακώς συνέβη, έπρεπε να έχουμε συστρατεύσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Δώσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αγώνα αυτό, ερήμην της κοινωνικής μας βάσης ή πολλές φορές σε αντίθεση με την κοινωνική μας βάση.

Ήμασταν απορροφημένοι σ’ έναν καθημερινό αγώνα για την επιβίωση της χώρας, σ’ έναν αγώνα που έδινε η κυβέρνηση. Eίχαμε αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις λειτουργίες του κόμματος και αυτό στράφηκε εκ των πραγμάτων εναντίον μας.

Όμως, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που παρουσιάσαμε και η στρατηγική της Αυτοδύναμης Ελλάδας, είναι δυο κεκτημένα πολιτικά και αξιακά πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομήσουμε την πορεία μας από δω και πέρα.
Η κοινωνία θεώρησε –και αυτό είναι σε ένα βαθμό λογικό και φυσικό- ότι ο «βοσκός», δηλαδή η Κυβέρνηση, φώναζε «λύκος, λύκος» αλλά ο λύκος δεν ερχόταν, ίσως γιατί δεν υπήρχε και ο βοσκός έλεγε ψέματα ή εκτιμούσε εσφαλμένα την κατάσταση. Εμείς αντιθέτως που ζούσαμε την κατάσταση εσωτερικά, ξέραμε ότι δίνουμε σκληρή μάχη με τον λύκο για να τον αποτρέψουμε να μπει στο μαντρί και να φάει τα πρόβατα. Και το τραγικό είναι ότι το καταφέραμε, ο λύκος δεν μπήκε στο μαντρί και δεν έφαγε τα πρόβατα. Οι πολίτες όμως νόμισαν ότι ο βοσκός τους καλούσε σε ψεύτικο συναγερμό.

Μας κατηγόρησαν για το «λεφτά υπάρχουν». Κατά βάθος όμως αυτό το σύνθημα με άλλα λόγια, σε διαφορετικές εκδοχές κυριάρχησε σε αυτή την προεκλογική περίοδο και διαμόρφωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αυτοί που σήκωσαν προεκλογικά το λάβαρο της καταγγελίας της σύμβασης, εμφανίζονται τώρα λίγες μέρες μετά τις εκλογές, με δύο γλώσσες:
- Μια επίσημη που μετατρέπει την «καταγγελία» σε «επαναδιαπραγμάτευση όλου του ευρωπαϊκού πλαισίου, χωρίς μονομερείς ενέργειες».

- Και μια δεύτερη που μιλάει επίμονα για εγκατάλειψη του ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, για δέσμευση καταθέσεων, για αναγκαστικό δάνειο που θα πάρει το κράτος από τους πολίτες, για κίνημα αντίστασης στην εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να καταρρέει το δημόσιο ταμείο και τα ασφαλιστικά ταμεία και να υπάρχει πρόβλημα για μισθούς και συντάξεις.

Κανείς δεν είπε τίποτε πιο συγκεκριμένο από την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015, γιατί αυτό κάνει πιο ήπια, πιο φιλική για τους πολίτες και την ανάπτυξη και την προσαρμογή. Μακάρι να πάμε στο τέλος του 2016, του 2017. Ήδη ο κ. Juncker χθες αποδέχθηκε την πρόταση για την παράταση κατά έναν τουλάχιστον χρόνο.
Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν, φίλες και φίλοι, μέσω επαναληπτικών εκλογών ν’ αποφύγουν την αλήθεια, κά
Keywords
Τυχαία Θέματα