Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποσύρει βιαστικά τις δυνάμεις

Ο διοικητής των δυνάμεων της Βρετανίας στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι η βιαστική απόσυρση των ξένων στρατιωτών θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πρόσφατες επιτυχίες στην χώρα κατά των ανταρτών.

"Η συμμαχία είχε έναν καλό χειμώνα. Πρέπει να κρατήσουμε όσα έχουμε κερδίσει και να τα διατηρήσουμε για αυτήν την περίοδο" δήλωσε ο αντιστράτηγος Τζέιμς Μπάκναλ στην βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.

Ο Βρετανός αντιστράτηγος
που είναι επίσης αναπληρωτής επικεφαλής της νατοϊκής δύναμης στο Αφγανιστάν (ISAF) ανέφερε ότι η προγραμματισμένη μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απόσυρση του προσωπικού υποστήριξης αλλά οι δυνάμεις της πρώτης γραμμής πρέπει να μείνουν στο ίδιο επίπεδο.

Μία εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπάκναλ, ανέφερε ότι οι βρετανικές δυνάμεις είναι στο πιο επικίνδυνο τμήμα του Αφγανιστάν και ότι δεν μπορούν να μειωθούν αν δεν διασφαλιστεί επαρκής και διαρκής ασφάλεια.

Η Βρετανία σχεδιάζει να αποσύρει περίπου 400 στρατιώτες μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, μειώνοντας τη δύναμή της στους 9.500.

Οι αεροπορικές επιθέσεις θα συνεχιστούν
Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ εναντίον κατοικιών στο Αφγανιστάν είναι "απαραίτητες" και θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τις αφγανικές δυνάμεις, όπως δήλωσε μια εκπρόσωπος του Συμφώνου, μια ημέρα αφότου ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ζήτησε να σταματήσουν.

Αυτές οι επιθέσεις "είναι απαραίτητες και θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητες", δήλωσε η Οάνα Λουνγκέσκου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Πρέπει να διεξάγονται και να συντονίζονται σε συνεργασία με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας", πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ κατήγγειλε την απώλεια αμάχων, ενώ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ και οι αφγανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα μετά το θάνατο 14 αμάχων, ανάμεσά τους και 10 παιδιά, το Σάββατο στη διάρκεια επίθεσης με ελικόπτερα εναντίον δύο κατοικιών στην επαρχία Χελμάντ.

Νωρίτερα ο Καρζάι είχε προειδοποιήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν ότι κινδυνεύουν να θεωρηθούν "δύναμη κατοχής" αν συνεχίσουν να σκοτώνουν αμάχους στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους.

"Κάθε ζωή είναι πολύτιμη και λυπούμαστε για οποιαδήποτε απώλεια", υπογράμμισε η Λουνγκέσκου.

"Αυτές οι επιχειρήσεις διεξάγονται σε συνεργασία με τις αφγανικές αρχές και πιστεύω ότι στο 85% των περιπτώσεων δεν ρίχνονται πυρά", πρόσθεσε η Λουνγκέσκου επισημαίνοντας ότι οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ "καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουν ότι (αυτές οι επιχειρήσεις) δεν θα προκαλέσουν καμία απώλεια αθώων ζωών".

"Θα εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Καρζάι", διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

"Εάν (τα διεθνή στρατεύματα) εξακολουθήσουν να βομβαρδίζουν αφγανικές κατοικίες, παρόλο που η (αφγανική) κυβέρνηση τους το έχει απαγορεύσει, τότε η παρουσία τους δεν θα θεωρείται π
Keywords
Τυχαία Θέματα