Το Μεξικό μετατρέπει τα σκουπίδια του σε ενέργεια

Την κυριότερη χωματερή του και μία από τις μεγαλύτερες ανοικτές χωματερές στον κόσμο αποφάσισε να κλείσει το Μεξικό από την 31η Δεκεμβρίου, οπότε και θα αρχίσει να μετατρέπει τα σκουπίδια εκατομμυρίων ατόμων σε ανανεώσιμα υλικά και ενέργεια.
Από την επόμενη Δευτέρα, η είσοδος στην Μπόρτνο Πονιέντε θα είναι κλειστή για τα περίπου 700 απορριμματοφόρα που κάποτε μετέφεραν περισσότερους από 12.000 τόνους σκουπιδιών κάθε μέρα στην Μπόρντο Πονιέντε, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει σταματήσει κάθε επιχείρηση εκεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμαρχου της πόλης του Μεξικού Μαρσέλο
Εμπράρντ.

Τα απορριμματοφόρα θα συνεχίσουν να εισέρχονται στην μονάδα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που λειτουργεί στον χώρο, μέσω των οποίων ο όγκος των απορριμμάτων έχει μειωθεί στο μισό το τελευταίο έτος, ενώ έτσι θα μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της πόλης που εδώ και χρόνια θεωρείται μία από τις πιο μολυσμένες πρωτεύουσες του κόσμου.

Όπως δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Εμπράρντ, η μεξικανική κυβέρνηση πρόκειται επίσης να προκηρύξει διαγωνισμό για τη δημιουργία εργοστασίου που θα μετατρέπει το μεθάνιο που εκλύεται από τα απορρίμματα σε αποσύνθεση σε ενέργεια, ενώ παράλληλα η κολοσσιαία επιχείρηση Cemex SAB συμφώνησε να αγοράζει ημερησίως 3.000 τόνους ξηρών αποβλήτων με στόχο να τα χρησιμοποιεί για ενέργεια.

Το εργοστάσιο κομποστοποίησης ήδη παρέχει οργανικά λιπάσματα για τα πάρκα και τους κήπους της πόλης, καθώς και για αγροκτήματα γειτονικών περιοχών.

Υπάρχουν επίσης σχέδια να μετατρέπουν τα μπάζα σε δομικά υλικά. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης διαπραγματεύεται με εκατοντάδες άτομα τα οποία κερδίζουν τα προς το ζην ψάχνοντας και πουλώντας υλικά από τη χωματερή που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, ώστε να τους παράσχει «επίσημες» θέσεις εργασίας στην επεξεργασία των απορριμμάτων.

Χτισμένη στη λεκάνη μιας αποξηραμένης λίμνης για τη διαχείριση των μπάζων που προέκυψαν από τον καταστροφικό σεισμό του 1985, η Μπόρντο Πονιέντε έχει δεχτεί περισσότερους από 76 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων.

Το κλείσιμο της χωματερής θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά δύο εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως και συνεπώς θα συνδράμει αποφασιστικά στις προσπάθειες της μεξικανικής κυβέρνησης να κάνει το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της ένα από τα πιο «πράσινα» στη Λατινική Αμερική.
Keywords
Τυχαία Θέματα