Το κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις

Η δημόσια συζήτηση έχει εκτραπεί, περιστρεφόμενη στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ θα έπρεπε να επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα, ο οποίος με τη διογκωμένη και στρεβλή λειτουργία του αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία της «βαριάς ασθένειας» του χρέους, δηλώνει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ
Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έχουμε περιπέσει, τονίζει, σε μια ακατάσχετη κινδυνολογία περί αναδιάρθρωσης-κουρέματος, το ποσοστό του οποίου «ορίζουν», κάθε φορά ανάλογα με τους υπολογισμούς τους, οι κάτοχοι CDS και οι «σορτάκηδες», ενώ μια τέτοια εξέλιξη και ασύμφορη είναι, δεδομένου ότι θα αφαίμαζε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία και μονομερώς δεν μπορούμε να την υιοθετήσουμε, καθότι αποφασίζει συνολικά η ευρωζώνη και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως τώρα είναι γνωστές.

Το γεγονός μάλιστα ότι το ελληνικό χρέος έγινε υπόθεση της ευρωζώνης αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας και εδραιώθηκε μετά την προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ως μόνη πιθανή μορφή «βελούδινης» αναδιάρθρωσης, θεωρεί ο ΓΔ του ΙΟΒΕ, μια προσυνεννοημένη επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης του χρέους, όπως αυτή που αποφασίστηκε στις 11 Μαρτίου για το ελληνικό δάνειο των 110 δις ευρώ, που η αποπληρωμή του μετατέθηκε στα δέκα χρόνια αντί των πέντε και το επιτόκιο δανεισμού μειώθηκε από το 5% στο 4%.

Αντί όμως, υπογραμμίζει, να εστιάσουμε τη συζήτησή μας στην άρση των εμποδίων που καθιστούν τον δημόσιο τομέα τροχοπέδη της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, αναλωνόμαστε στα περί αναδιάρθρωσης, υιοθετώντας το «μότο», που κατ'εξοχήν ανήκει στις αγορές, ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν».



ΕΡΩΤΗΣΗ: Βγαίνουν οι αριθμοί κ. καθηγητά;



ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν δίνουν την απάντηση. Η Ελλάδα έχει μεν ένα χρέος της τάξεως του 155%, του ΑΕΠ, αλλά και το Βέλγιο είχε 140% στη δεκαετία του 1990 και σε λίγα χρόνια το κατέβασε στο 100%-που θεωρείται οριακά βιώσιμο- και η Ιρλανδία στη δεκαετία του '80 είχε δημόσιο χρέος 130% και το μείωσε στο 35% μέσα σε μια δεκαετία, με υψηλή ανάπτυξη. 'Αλλο θέμα βέβαια, αν οι τράπεζές της εγκλωβίστηκαν σε κερδοσκοπία γης, με αποτέλεσμα τη σημερινή τραγωδία.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτη του ΔΝΤ, μόνο το 30% των χωρών των οποίων τα spreads ξεπέρασαν τις 900 μονάδες βάσης χρεοκόπησαν.

Η Ελλάδα έχει πολλά όπλα να πολεμήσει πριν παραδοθεί, ώστε να μιλάμε για αναδιάρθρωση και χρεοκοπία.



ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια όπλα έχει η Ελλάδα για να βγει από την οικονομική κρίση;



ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πρώτα από όλα έχει την ακίνητη περιουσία της, η οποία θεωρείτο ως τώρα «ιερή αγελάδα». Κανείς δεν τολμούσε να την αγγίξει, αλλά την αφήναμε να χορταριάζει και ακόμη χειρότερα να καταπατείται.

Η ακίνητη περιουσία της Ελλάδας είναι
Keywords
Τυχαία Θέματα