Το Ισραήλ καταγγέλει την ΕΕ!

Το Ισραήλ κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ενωση για μία "σχετική ασυνέπεια" μετά την απόφαση των Βρυξελλών να αποδεσμέυσουν επιπλέον βοήθεια προς τους Παλαιστίνους έπειτα από το πάγωμα από το Ισραήλ της μεταφοράς πόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή.

"Αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική μίας σχετικής ασυνέπειας από τη μεριά της ΕΕ που θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, όμως δεν λαμβάνει καμία προφύλαξη σχετικά με τη χρήση αυτών των χρημάτων", από τη μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση,
δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα προσφέρει επιπλέον 85 εκατομμύρια ευρώ στους Παλαιστίνιους.

Αυτό το μέτρο υιοθετήθηκε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ισραήλ την 1 Μαΐου να αναστείλει τη μεταφορά πόρων ύψους περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά τη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ του κινήματος Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμιστικής Χαμάς.

Σύμφωνα με τις οικονομικές παραμέτρους των συμφωνιών του 'Οσλο (1993), το Ισραήλ καταβάλλει στην Παλαιστινιακή Αρχή τους φόρους που επιβάλλει για λογαριασμό της τελευταίας στα εμπορεύματα που διακινούνται μέσω των αεροδρομίων και λιμανιών του Ισραήλ και έχουν προορισμό τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Οι πόροι αυτοί που ανέρχονται στο ποσό των 3,5 έως 5 δισεκατομμυρίων σέκελ (700 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ) ετησίως αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του ετήσιου προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς προειδοποίησε εξάλλου ότι τα χρήματα δεν θα δοθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή μέχρις ότου λάβει διαβεβαιώσεις ότι κανένα μέρος αυτών δεν θα καταλήξει στη Χαμάς.

"Είναι κρίμα που οι ευρωπαίοι δεν απαίτησαν από τη Χαμάς να αναγνωρίσει τους όρους του Κουαρτέτου (για τη Μέση Ανατολή) προτού αποδεσμεύσουν αυτή την επιπλέον βοήθεια", υπογράμμισε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ) ζητεί από τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν το Ισραήλ, όμως η Χαμάς αρνείται μέχρι στιγμής να το κάνει.
Keywords
Τυχαία Θέματα