Το «Εξοικονομώ» θα δημιουργήσει 15.000 νέες θέσεις εργασίας

«Είναι λανθασμένη η επιλογή στην Ελλάδα για δωρεάν διάθεση του λιγνίτη, ακόμη και στη ΔΕΗ, καθώς η πρακτική αυτή δεν προτρέπει για ανανέωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και οδηγεί, τελικά, σε υστέρηση ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας», αναγνώρισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτης, κατά τη χθεσινοβραδινή παρουσίαση της έκδοσης «Κοπεγχάγη 2009: Το Περιβάλλον στη Δίνη μιας Παγκόσμιας Κρίσης», του πλέον πρόσφατου «προϊόντος»
της εννεαετούς συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Πάντειου Πανεπιστημίου με τις εκδόσεις Ι. ΣΙΔΕΡΗΣ.

«Με ενοχλεί πάρα πολύ που η ΓΕΝΟΠ λέει ότι έφτιαξε τη ΔΕΗ. Τη ΔΕΗ δεν την έφτιαξε η ΓΕΝΟΠ. Τη ΔΕΗ την έφτιαξε ο τζάμπα λιγνίτης του ελληνικού λαού, που τον έδωσε στους 23 χιλιάδες εργαζομένους της ΔΕΗ και τον καίνε», δήλωσε εμφατικά ο κ. Μανιάτης.

Το βιβλίο, το οποίο βασίστηκε στα πρακτικά ομώνυμου συνεδρίου, που πραγματοποίηθηκε στο Πάντειο τον Φεβρουάριο του 2010, παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, που είχε κηρύξει και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, Χρ. Θεοχάρη, και η διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μεσόγειος SOS», Α. Μητροπούλου. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ν. Βουλέλης.

Στα σχόλιά του για την έκδοση, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι μόνον η στροφή στην εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη. Υπογράμμισε τη σημασία που θα έχει η διοχέτευση στην αγορά ποσού 1 έως 1,5 δισ. ευρώ για την εξοικονόμηση ενέργειας στο ήδη υπάρχον κτιριακό απόθεμα και χαρακτήρισε αυτή τη δράση «ηθικά νόμιμη», εφόσον ανακουφίζει οικονομικά τα φτωχά νοικοκυριά. Δήλωσε υπέρμαχος της διοχέτευσης κεφαλαίων στην οικοδομή, καθώς τονώνει την απασχόληση και τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής είναι απτά στην ελληνική οικονομία. Ενημέρωσε ότι εκπονεί επιχειρησιακό σχέδιο για την τοποθέτηση υπεύθυνου ενεργειακής εξοικονόμησης σε κάθε ένα από τα 200.000 δημόσια κτίρια στην Ελλάδα, για τα οποία δαπανώνται ετησίως 400 έως 500 εκατ. ευρώ με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Χαρακτήρισε «επανάσταση» για την ελληνική δημόσια διοίκηση την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να εκπίπτει από τη φορολογία ποσό 900 ευρώ από την επένδυση 6.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, στον βαθμό που μέχρι πρότινος η έκπτωση ανερχόταν σε 200 ευρώ μόνον. Υπογράμμισε, τέλος, ότι, εφόσον επιλέξουν να κινητοποιηθούν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» θα δημιουργήσει, βάσει του σχεδιασμού, 15.000 νέες θέσεις εργασίας, φέτος.

Στις επιπτώσεις στην ελληνική ναυτιλία, στην περίπτωση που η ΕΕ προχωρήσει σε περιφερειακή -δηλαδή, ευρωπαϊκή- αντιμετώπιση του προβλήματος εκπομπών ρύπων από τις θαλάσσιες μεταφορές αν ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας δεν προσέλθει, σύ
Keywords
Τυχαία Θέματα