Τι λέει το κείμενο...

Στα 14,5 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το πακέτο των μέτρων για το διάστημα 2012 - 2015, στο οποίο δεσμεύτηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, από τα οποία περίπου 3,5 δισ. ευρώ για φέτος και άλλα 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Αυτό τουλάχιστον περιγράφει το αγγλικό κείμενο που δόθηκε προς έγκριση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα της Τετάρτης.
Το κείμενο της τονίζει ξεκάθαρα ότι βασίζεται στη συνεχή δημοσιονομική
προσαρμογή και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, που πρέπει να φτάσει το 4,5% του ΑΕΠ, το 2015. Το μνημόνιο επεκτείνεται και επισήμως έως το 2015, αντί για το 2014 που έληγε το προηγούμενο. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα αναβάλλεται για το 2013, ενώ για φέτος προβλέπεται πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

Εκτός αυτού, όμως, υπάρχει η δέσμευση για επιπλέον μέτρα (πλέον αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί), τα οποία φτάνουν το 1,5% του ΑΕΠ (3,3 δισ. ευρώ) για φέτος και 5% του ΑΕΠ (περίπου 11 δισ. ευρώ) για το διάστημα 2013 - 2014, τα οποία όμως θα διευκρινιστούν στη διαπραγμάτευση που θα γίνει τον Ιούνιο από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από 2 μήνες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτώμενος σχετικά με τα νέα μέτρα για τη διετία 2013 - 2014, είχε υποβαθμίσει τελείως το θέμα, λέγοντας ότι αυτά δεν θα υπερβαίνουν το 1% του ΑΕΠ κατ' έτος και θα προέλθουν κυρίως από την «εμβάθυνση» των μέτρων που έχουν ήδη υιοθετηθεί από τις κατά καιρούς αναθεωρήσεις του μνημονίου.

Το κείμενο της τρόικας τονίζει ότι, σε γενικές γραμμές, τα πρόσθετα μέτρα θα αφορούν νέες περικοπές μισθών και προσωπικού στο Δημόσιο και πρόσθετες περικοπές σε άλλες δαπάνες του Δημοσίου, όπως οι αμυντικές και οι δαπάνες των ΟΤΑ.

Ιδιωτικός τομέας
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, μετά τον κατ' αρχήν αποκλεισμό της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, το κείμενο τονίζει ότι θα συνεχιστεί και τον Ιούνιο συζήτηση για την προσγείωση των εισοδημάτων του ιδιωτικού τομέα στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών με προβλήματα ανταγωνιστικότητας ανάλογα με αυτά της Ελλάδας, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Μάλιστα, στο κείμενο τίθεται και στόχος για μια συνολική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 15% μέχρι και το 2015.

Επίσης, τονίζει ότι θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι και τον Ιούνιο παρεμβάσεις που θα μειώνουν το μισθολογικό κόστος για το δημόσιο τομέα κατά 1,5% του ΑΕΠ (περίπου 3,3 δισ. ευρώ), με στόχο το σύνολο των αμοιβών του Δημοσίου να μειωθεί στο 9% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή είναι ο μέσος όρος των κρατών - μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Στα μελλοντικά μέτρα, περιλαμβάνονται επίσης και σκέψεις για νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις, σε συνδυασμό με τη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3%.

Το 2012

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το 2012, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο κείμενο, όπως τουλάχιστον κοστολογ
Keywords
Τυχαία Θέματα