Τι "ακριβώς" σχεδιάζει να γίνει στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος

Το νέο έτος (Τετάρτη 4 Ιανουαρίου) αναμένονται τα νεότερα για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Δύσκολα, πάντως, θα υπάρξει κάτι νεότερο σχετικά με το θέμα ηγεσίας, μιας και ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε ούτε λέξη στη μαραθώνια συνεδρίαση (κράτησε 12 ώρες) του Πολιτικού Συμβουλίου με διευρυμένη σύνθεση. Το μόνο που ανέφερε
ήταν ότι θα κάνει το καθήκον του, κάτι που έχει διπλή ερμηνεία. Όπως διπλή ερμηνεία έχει και η φράση του ότι η προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει για τον ίδιο δευτερεύουσα σημασία, αφού πρωτεύουσα σημασία έχει η χώρα.
Αυτό που αναμένεται να γίνει στη νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη, είναι να καθοριστεί η διαδικασία και ορισμένες ημερομηνίες διεξαγωγής κάποιων διαδικασιών σύγκλησης οργάνων για την έναρξη διαδικασιών διαλόγου σχετικά με τη φυσιογνωμία του Κινήματος και το πρόγραμμα με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα καθοριστεί η ημερομηνία σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα θέσει και το πολιτικό πλαίσιο των διαδικασιών.
Το Εθνικό Συμβούλιο θα συγκαλέσει τακτικό Συνέδριο, όπου, εκεί, θα αποφασιστεί αν θα τεθεί και θέμα ηγεσίας. Υπάρχει, βέβαια, το Καταστατικό το οποίο προβλέπει εκλογή Προέδρου ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, αλλά το Ε.Σ. έχει το καταστατικό δικαίωμα να μεταθέσει το Συνέδριο έως και έξι μήνες.
Το θέμα της παραμονής του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχει λήξει ούτε για τον ίδιο ούτε για όλους μέσα στο Κίνημα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ήταν εκείνος που ανέλαβε να θέσει το θέμα, μιλώντας για μεγάλη προσφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την οποία, ο ίδιος, έχει δικαίωμα να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού. Υπάρχει και μια σειρά άλλων στελεχών, όπως οι Δημήτρης Ρέππας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κλπ τα οποία δεν θέτουν θέμα αλλαγής ηγεσίας και θα αποδεχτούν την όποια απόφαση του κ. Παπανδρέου.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μαζί του μια σειρά στελεχών, δείχνει να πιστεύει ότι η παραίτησή του από την πρωθυπουργία επιβλήθηκε από συμφέροντα τα οποία, έστω και καθυστερημένα, προσπάθησε να πολεμήσει. Ήταν ένα σημείο αυτοκριτικής του κ. Παπανδρέου, όταν έλεγε ότι αργήσαμε να χτυπήσουμε τα συμφέροντα. Αμέσως μετά ανέφερε το παράδειγμα μεγαλοεκδότη ο οποίος έβαλε μέσο ανώτατο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας να ρωτήσει τον, τότε, πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αν πρέπει να του δώσει ένα μεγάλο δάνειο. Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι αν μπορείς να το δώσεις με καθαρά τραπεζικά κριτήρια, να το δώσεις, διαφορετικά να μη το δώσεις. Και άφησε σαφώς να εννοηθεί πως από τότε άρχισε σκληρός πόλεμος εναντίον του.
Από τη μαραθώνια συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο προέκυψε πως αν και όταν ανοίξει διαδικασία εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, οι διεκδικητές θα είναι τρεις, ενώ αν ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να διεκδικήσει και πάλι τη θέση θα είναι τέσσερες. Οι δύο θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Είναι τα δύο στελέχη τα οποία έθεσαν και θέμα αλλαγής ηγεσίας, κάτι που δεν έκανε ο Ευάγγελ
Keywords
Τυχαία Θέματα