Θέλουν να επισκέπτονται τον Γμπαγκμπό

Ένας από τους πέντε Γάλλους δικηγόρους που έχει ως συνηγόρους η οικογένεια του Λοράν Γκμπαγκμπό, o Ζιλμπέρ Κολάρ, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, ζήτησε "γραπτή άδεια" να επισκέπτεται τον πελάτη του, που έχει τεθεί σε κατ' οίκον κράτηση, κάπου στο βόρειο τομέα της χώρας, σχεδόν αμέσως μόλις αυτός συνελήφθη, την 11η Φεβρουαρίου.

"Σύμφωνα με το εθνικό, αλλά και το διεθνές δίκαιο (και)
τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα έχω την τιμή να σας ζητήσω να παράσχετε σε εμένα προσωπικά και στους συναδέλφους μου άδειες να συναντούμε, κάτω από τις συνθήκες, που ορίζει ο νόμος, τον Λοράν Γκμπαγκμπό", αναφέρεται σε αυτήν την επιστολή, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τους πέντε δικηγόρους προσέλαβε προ ημερών η θυγατέρα του κρατούμενου τέως προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, κυρία Μαρί-Αντουανέτ Σίνγκλετον.

Ανατέθηκε στους δικηγόρους να μελετήσουν πόσο νόμιμες είναι οι συνθήκες κράτησης του Γκμπαγκμπό, αλλά και η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη δυτικοαφρικανική χώρα, πρώην αποικία του Παρισιού.

Του νομικού επιτελείου του Γκμπαγκμπό ηγείται, ο πολύπειρος και γνωστός και πέραν των συνόρων της Γαλλίας ποινικολόγος Ζακ Βερζές. Συμμετέχει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας --επί των ημερών του Φρανσουά Μιτεράν--, Ρολάν Ντιμά. Στο ίδιο επιτελείο ανήκουν οι συνήγοροι Ζιλμπέρ Κολάρ, Φρανσουά Επομά, Χαμπίμα Τουρέ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός της Δικαιοσύνης της Ακτής Ελεφαντοστού, Ζανό Αουσού Κουαντιό, τόνισε ότι "θα διερευνηθεί άμεσα, ποιοι αξιωματούχοι του πρώην καθεστώτος έχουν ανάμιξη σε δολοφονίες, αγορές όπλων, υπεξαιρέσεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα