Θα μας γυρίσουν πάλι στη βίζα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αποκαταστήσει εκ νέου προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορα και τις θεωρήσεις εισόδου διαβατηρίων (visas) για ορισμένους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες εκτός των μελών της σε περίπτωση μαζικής εισροής μεταναστών από κάποια χώρα, όπως γίνεται σαφές από μια πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.

Η πρόταση έχει στόχο να καθησυχαστούν οι ανησυχίες ορισμένων κυβερνήσεων κρατών-μελών της ΕΕ για το ενδεχόμενο να υπάρξει ραγδαία αύξηση των αιτούμενων άσυλο από χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όπου οι πολίτες τουλάχιστον πέντε χωρών απέκτησαν δικαίωμα
εισόδου χωρίς θεώρηση εισόδου (βίζα) στις 25 χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Αντανακλά επίσης τον εντεινόμενο δισταγμό των κρατών-μελών της ΕΕ να μείνουν ανοικτά τα ευρωπαϊκά σύνορα εν μέσω της αναταραχής στη βόρεια Αφρική που εξωθεί χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο και θέσεις εργασίες στην Ένωση και της εχθρότητας που επιδεικνύει μέρος της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης προς τους μετανάστες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι νέοι κανόνες θα επιτρέπουν στις χώρες-μέλη της ΕΕ να επαναφέρουν ταχέως σε ισχύ τις θεωρήσεις εισόδου στις περιπτώσεις «ασυνήθιστα υψηλής εισροής μεταναστών ή ξαφνικής αβάσιμης αύξησης των αιτήσεων για άσυλο από μια τρίτη χώρα».

«Η θέσπιση μιας διάταξης που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας θα βοηθήσει να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της διαδικασίας φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου και να οικοδομηθεί αξιοπιστία έναντι του κοινού», ανέφερε σε ανακοινωθέν της η Επιτροπή.

Υπό το ισχύον νομικό πλαίσιο θα μπορούσαν να χρειαστούν χρόνια για να μεταβληθούν οι κανονισμοί σε ό,τι αφορά τις θεωρήσεις εισόδου. Οι αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέτρεψαν στους πολίτες της Αλβανίας και της Βοσνίας να ταξιδεύουν εντός της ζώνης Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις εισόδου στα τέλη του 2010, ένα χρόνο αφότου χαλάρωσαν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες από τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων.
Keywords
Τυχαία Θέματα