Τα κύρια αποτελέσµατα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2011

Το ευρώ αποτελεί τον πυρήνα του ευρωπαϊκού µας σχεδίου για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευηµερία.
Σήµερα συµφωνήσαµε για µια συνολική δέσµη µέτρων προκειµένου να αποκατασταθεί η εµπιστοσύνη και να αντιµετωπιστούν οι τρέχουσες εντάσεις των χρηµατοπιστωτικών αγορών. Τα µέτρα αυτά αντικατοπτρίζουν την αταλάντευτη αποφασιστικότητά µας να ξεπεράσουµε µαζί τις σηµερινές δυσκολίες και να λάβουµε όλα τα αναγκαία µέτρα προς την κατεύθυνση µιας βαθύτερης οικονοµικής ένωσης αντίστοιχης της νοµισµατικής ένωσης.
Σήµερα συµφωνήσαµε ως προς τα ακόλουθα:

1. Συµφωνία που θα διασφαλίσει τη µείωση του ελληνικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, µε στόχο την επίτευξη ποσοστού 120% έως το 2020. Τα κράτη µέλη της ευρωζώνης θα συµβάλουν στη δέσµη της συµµετοχής του ιδιωτικού τοµέα µε το ποσό των 30 δισ. ευρώ.
Η ονοµαστική έκπτωση θα είναι της τάξης του 50% του θεωρητικού ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες επενδυτές. Έως το τέλος του έτους θα συσταθεί ένα νέο πολυετές πρόγραµµα της ΕΕ και του ∆ΝΤ για τη χρηµατοδότηση ποσού 100 δισ. ευρώ. Θα συνοδεύεται από ενίσχυση των µηχανισµών παρακολούθησης της εφαρµογής των
µεταρρυθµίσεων.

2. Τη σηµαντική βελτιστοποίηση των πόρων του ΕΤΧΣ, χωρίς να παραταθούν οι εγγυήσεις που στηρίζουν τον µηχανισµό. Οι βασικές επιλογές που συµφωνήθηκαν θα καταστήσουν δυνατή τη µόχλευση των πόρων του ΕΤΧΣ. Το αποτέλεσµα των βασικών αυτών επιλογών στην
µόχλευση θα ποικίλλει, όµως συναρτήσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και των συνθηκών της αγοράς, θα µπορούσε να φτάσει το 4 ή 5, µε αναµενόµενη απόδοση περίπου
1 τρισεκατοµµύριο ευρώ (περίπου 1,4 τρισεκατοµµύρια δολλάρια). Καλούµε την Ευρωοµάδα να διατυπώσει οριστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρµογή των εν λόγω διαδικασιών τον Νοέµβριο. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η επίταση της συνεργασίας µε το ∆ΝΤ για την περαιτέρω ενίσχυση των πόρων του ΕΤΧΣ.

3. Μια περιεκτική δέσµη µέτρων για να τονωθεί η εµπιστοσύνη στον τραπεζικό τοµέα
(i) διευκολύνοντας την πρόσβαση στη µεσο-µακροπρόθεσµη χρηµατοδότηση µέσω µιας συντονισµένης προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ και (ii) αυξάνοντας την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στο 9% του δείκτη βασικού κεφαλαίου κατηγορίας 1 έως τα τέλη Ιουνίου 2012.
Οι εθνικοί επόπτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα οδηγήσουν σε υπερβολική αποµόχλευση.

4. Σαφή δέσµευση να διασφαλίσουν τη δηµοσιονοµική πειθαρχία και να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις για την µεγέθυνση και την απασχόληση. Η Ισπανία καταβάλλει σηµαντικές προσπάθειες. Η Ιταλία ανέλαβε σοβαρές δεσµεύσεις για διαρθρωτικές
µεταρρυθµίσεις. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα συνεχίσουν τα µεταρρυθµιστικά τους προγράµµατα µε την υποστήριξη των µηχανισµών κρίσης που έχουµε θεσπίσει.

5. Σηµαντική ενίσχυση του οικονοµικού και δηµοσιονοµικού συντονισµού και εποπτείας.
Θα θεσπιστεί δέσµη πολύ
Keywords
Τυχαία Θέματα