Συζήτηση προσανατολισμού για το μεταναστευτικό

Σε δημοσίευμα, με τίτλο «Συζήτηση προσανατολισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της μετανάστευσης», το κοινοτικό ενημερωτικό δελτίο "Αζανς Ερόπ" αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε χθες μία συζήτηση προσανατολισμού για τα μεταναστευτικά ζητήματα, ενόψει της ανακοίνωσης που θα παρουσιάσει στις 4 Μαίου στο Συμβούλιο, σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η οποία έχει ως στόχο την αναλυτική παρουσίαση μέτρων για την πολιτική της μετανάστευσης και συνόρων της Ε.Ε.

Στην ανακοίνωση αυτή θα τονίζεται η σημασία της ενίσχυσης των μέσων που έχει
στη διάθεσή της η Ε.Ε. , ειδικότερα της υπηρεσίας Frontex , τόσο για τη διαχείριση των συνόρων της Ένωσης όσο και για τη διαχείριση της ζώνης Σένγκεν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Επίτροποι αναφέρθηκαν επίσης στο ζήτημα της ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ε.Ε. όπως επίσης και στο ζήτημα της νόμιμης μετανάστευσης, αφού αρκετά κράτη-μέλη τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Μ. Βρετανία γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να μειώσουν τον αριθμό των ξένων εργαζομένων που δέχονται κάθε χρόνο στο έδαφός τους.

Όλες αυτές οι συζητήσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν μία ιδιαίτερη σημασία μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών που είχαν ως συνέπεια ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, να κατακλυστούν από μετανάστες. Στις 19 Απριλίου οι δύο αυτές χώρες μαζί με την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα ανανέωσαν την έκκλησή τους για επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης , ζητώντας από την Ε.Ε. να κινητοποιηθεί περισσότερο για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα και «να τους προσφέρει συγκεκριμένη επιχειρησιακή και οικονομική βοήθεια».

Οι πέντε χώρες ζήτησαν επίσης «ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα συντονισμού, ώστε να γίνει διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου από σήμερα έως το 2012», συμπεριλαμβανομένων μέτρων ενίσχυσης του επαναπατρισμού, τα οποία η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει στους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων τον επόμενο Ιούνιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα