Συστάσεις από το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ πρόκειται να διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τις εθνικές πολιτικές που ευνοούν, ή αντίστοιχα αποτρέπουν τη ροή πλεοναζόντων κεφαλαίων, τόνισε χθες η νομισματική και χρηματοοικονομική επιτροπή του Ταμείου. «Λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση καθεκάστης χώρας και τα πλεονεκτήματα μίας χρηματοοικονομικής ολοκλήρωσης, η πρωτοβουλία τούτη θα πρέπει να περιλαμβάνει συστάσεις που θα αφορούν ταυτόχρονα
τις πολιτικές που επιτρέπουν την εισροή κεφαλαίων και τη διαχείριση τω εισροών των κεφαλαίων», τονίζουν στο ανακοινωθέν τους τα μέλη της επιτροπής.

Η διεθνής νομισματική και χρηματοοικονομική επιτροπή του συμβουλίου των ‘κυβερνητών’ του ΔΝΤ, η οποία συνδεκάζει τους οικονομικούς υπευθύνους απ’ όλον τον πλανήτη, τονίζει επίσης πως η παγκόσμια οικονομία «βρίσκεται σε ανιούσα πορεία», πλην όμως «παραμένει ευάλωτη» και εκτεθειμένη σε «σημαντικούς κινδύνους».

Με τον ρυθμό που αυξάνεται «συμφέρει να λάβουμε αξιόπιστα μέτρα για να επιταχύνουμε την πρόοδο στο μέτωπο της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της βιωσιμότητας των κρατικών χρεών και για να ισοσκελισθούν εντός ευθέτου χρόνου τα δημόσια οικονομικά στις αναπτυγμένες χώρες», τονίζεται στο ανακοινωθέν της επιτροπής.

Παράλληλα, η ίδια επιτροπή κρίνει αναγκαίο να αποφευχθουν οι αυξητικές τάσεις του πληθωρισμού στις αναδυόμενες χώρες και να αντιμετωπισθούν κατάλληλα οι κίνδυνοι που συνδέονται με την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες.

Επίσης ζητεί να συνεχισθούν οι διαδικασίες για τη διεύρυνση του καλαθιού από νομίσματα που συνθέτουν το Δικαίωμα Ειδικής Έκδοσης (DTS), της μονάδας μέτρησης που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ και η οποία μπορεί να ανταλλαγεί έναντι «ελεύθερα χρησιμοποιούμενων» νομισμάτων.

Οι περισσότερες από τις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις τάσσονται υπέρ της συμπερίληψης του κινεζικού γιουάν στο καλάθι αναφοράς του DTS, που σήμερα περιλαμβάνει τα τέσσερα μεγαλύτερα νομίσματα -δολάριο, ευρό, γεν και τη στερλίνα. Η ένταξη του γιουάν στο βασικό καλάθι θα σήμαινε την πλήρη μετατρεψιμότητα του κινεζικού νομίσματος, που αναπόφευκτα θα το οδηγούσε στην ευκταία μεν για τις υπόλοιπες οικονομίες, αλλά αποτρόπαια για το Πεκίνο, ανατίμησή του.
Keywords
Τυχαία Θέματα