Στόχος επίθεσης ο Ανουάρ αλ Αουλάκι

Η επίθεση που πραγματοποίησε μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ σκοτώνοντας δύο μαχητές μεσαίου επιπέδου στην ιεραρχία της αλ Κάιντα στην Υεμένη την Πέμπτη είχε στόχο στην πραγματικότητα ηγετικό στέλεχος της αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (ΑΚΑΧ), έναν γεννημένο στις Ηνωμένες Πολιτείες ριζοσπάστη πνευματικό που κατηγορείται ότι ενθαρρύνει επιθέσεις εναντίον της χώρας, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News
και η εφημερίδα The Wall Street Journal, που επικαλούνται κυβερνητικούς αξιωματούχους της Υεμένης και των ΗΠΑ, ανέφεραν την Παρασκευή ότι ο στόχος, ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, δεν βρισκόταν στο αυτοκίνητο που έπληξε ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο στη νότια Υεμένη την Πέμπτη. Σκοτώθηκαν δύο αδέλφια, που θεωρούνταν μαχητές της αλ Κάιντα.

"Ελπίζαμε ότι ήταν αυτός", είπε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ στο CBS News.

Η ΑΚΑΧ εκτιμάται πως διαθέτει περίπου 300 μαχητές τα προπύργια των οποίων βρίσκονται σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές στις επαρχίες Σάμπουα, Αμπιάν, Τζουφ και Μαρίμπ. Θεωρείται πως ευθύνεται για πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων. Φέρεται να ενέπνευσε επιθέσεις από μουσουλμάνους εντός των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης εκείνης από ένα στρατιωτικό ψυχίατρο στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ του Τέξας, στην οποία είχαν σκοτωθεί 13 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 32. Φέρεται επίσης να κατάφερε δύο φορές να περάσει εκρηκτικά σε αεροσκάφη με προορισμό τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης επιβεβαίωσε ότι η επίθεση της Πέμπτης απέβη στο θάνατο δύο μαχητών της αλ Κάιντα, που κατονόμασε ως Μουσάιντ και Αμπντάλα Μουμπάρακ αλ Νταγάρι.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί το παράρτημα της αλ Κάιντα που δρα στην Υεμένη ως τον πιο ενεργό πυρήνα τρομοκρατών διεθνώς. Μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν αυτή την εβδομάδα στο Πακιστάν αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η οργάνωση του Αουλάκι αποτελεί πλέον τη "σοβαρότερη απειλή" για τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα