Στο νήμα φαβορί για τη νίκη ο Ολαντ

Φαβορί για τη γαλλική προεδρία παραμένει ο Φρανσουά Ολάντ, παρότι ο Νικολά Σαρκοζί μείωσε στις τέσσερις μονάδες τη μεταξύ τους διαφορά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον αυριανό δεύτερο γύρο των εκλογών.

Οι κάλπες στα υπερπόντια διαμερίσματα (Γουαδελούπη, Μαρτινίκα, Γαλλική Πολυνησία και άλλες περιοχές) άνοιξαν ήδη το Σάββατο.

Στη Γαλλία
οι κάλπες ανοίγουν στις 09:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ στις μεγάλες πόλεις θα παραμείνουν ανοιχτές για δύο επιπλέον ώρες.

Ο επόμενος Πρόεδρος θα κληθεί να καθορίσει -μαζί με το Βερολίνο- τη γραμμή άμυνας της Ευρώπης απέναντι στην κρίση.

Μιλώντας στο France 3, ο Νικολά Σαρκοζί, είπε ότι μία νίκη των Σοσιαλιστών θα οδηγούσε τη Γαλλία στον δρόμο της Ελλάδας. «Αγαπώ τη χώρα μου και δεν θέλω να τη δω να βαδίζει στα βήματα της Ελλάδας. Δεν θέλω δαπάνες, ελλείμματα, αυξανόμενα χρέη και ρίσκο». είπε ο γάλλος Πρόεδρος.

Τόνισε ότι «κάθε ψήφος μετρά» και πρόσθεσε ότι την Κυριακή το αποτέλεσμα θα είναι «στην κόψη του ξυραφιού».

Προσβλέποντας στους ψηφοφόρους της Μαρίν Λεπέν (η οποία στον πρώτο γύρο των εκλογών απέσπασε το ένα πέμπτο των ψήφων) ο Σαρκοζί αναφέρθηκε και πάλι στη μετανάστευση.

«Πάντα έλεγα ότι η Γαλλία πρέπει να παραμείνει ένα έθνος ανοιχτό και βαθιά ανθρώπινο, αλλά υπάρχει μία πραγματικότητα: έχουμε δεχθεί περισσότερους ανθρώπους στη Γαλλία από όσους μπορούμε να διαχειριστούμε», είπε.

«Δεν μιλώ στη Δεξιά, την Αριστερά ή το Κέντρο. Αυτή είναι μια προεδρική αναμέτρηση. Είμαι πρόεδρος της Γαλλίας. Πρέπει να μιλήσω στους Γάλλους, ανεξαρτήτως του ποιοι είναι αυτοί» τόνισε.

Ένα παρόμοιο μήνυμα για ενότητα έστειλε και ο Φρανσουά Ολάντ στη δική του τελευταία ομιλία.

«Έχουμε ευθύνη να ενωθούμε, να συμφιλιωθούμε. Δεν θέλω μια Γαλλία διχασμένη», είπε.

Στην τελευταία του ομιλία πριν από τις εκλογές, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος επικεντρώθηκε στις γυναίκες. Υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες ηγετικές θέσεις σε γυναίκες, να φτιάξει υπουργείο για τα δικαιώματα των γυναικών και να αυστηροποιήσει τους νόμους της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Ολάντ και οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ συνεργατών του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ έχουν ήδη αρχίσει, καθώς έπειτα από την τηλεοπτική μονομαχία, η προοπτική εκλογής του Σοσιαλιστή υποψηφίου είναι περισσότερο από ορατή.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι διεξάγονται επαφές ανάμεσα σε γερμανούς διπλωμάτες και το επιτελείο του Ολάντ.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ, Πιέρ Μοσκοβισί, επεχείρησε να καθησυχάσει τη Γερμανία σε περίπτωση νίκης του Σοσιαλιστή υποψηφίου, τονίζοντας ότι ο Ολάντ δεν θέλει να προκαλέσει κρίση.

«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε κρίση. Σε περίπτωση αλλαγής της εξουσίας, η γαλλο-γερμανική φιλία θα παραμείνει ένα ουσιαστικό θέμα της πολιτικής μας» τ
Keywords
Τυχαία Θέματα