Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας η Δημοσιονομική Στρατηγική

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, αποτελεί το αντικείμενο των συναντήσεων που θα έχει από σήμερα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας με παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και άλλων δημόσιων φορέων.

Τα στελέχη της τρόικας, ενημερώνονται, παράλληλα, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά, για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στα μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ που θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, καθώς και για την πορεία
της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα σχέδια για την είσπραξη 50 δισ. ευρώ μέσω αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων, θα αφιχθούν στην Ελλάδα και οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα αναλάβουν να συντάξουν την τελική αναφορά, προκειμένου να εκταμιευθεί και η 5η δόση του δανείου, και στις 26 Απριλίου, η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επανέλαβε και χθες κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, καθώς, μεταξύ άλλων, το κόστος μιας παρόμοιας ενέργειας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το όφελος και θα έπληττε και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα, και αποσαφήνισε ότι οι δράσεις που θα ληφθούν- και αναμένεται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα- θα αφορούν τόσο στις δαπάνες, όσο και στα έσοδα, και όχι σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων ή αυξήσεις φόρων. Δήλωσε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει σε ορίζοντα τετραετίας και το κοινωνικό πλαίσιο, ενώ προσδιόρισε για τις αρχές του 2012, την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Keywords
Τυχαία Θέματα