Στήριξη του οικοτουρισμού

Η στήριξη του οικοτουρισμού αποτελεί στρατηγική επιλογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως προκύπτει από έγγραφο του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει ο υπουργός, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», εφαρμόζονται δράσεις που αποσκοπούν:

Στην ενθάρρυνση των τουριστικών δραστηριοτήτων σε μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης, επισκέψιμα αγροκτήματα, χώρους εστίασης και αναψυχής,
γραφεία οργάνωσης πληροφόρησης και προώθησης αγροτικού τουρισμού, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώρους αθλοπαιδιών, χώρους γευσιγνωσίας, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και σε τοπικά κέντρα τουριστικής πληροφόρησης, γραφεία-περίπτερα ενημέρωσης και πληρόφορησης, σε ποδηλατικές διαδρομές.

Στη στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων όπως οι μονάδες οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρήσεων ειδών διατροφής

Στη διαφοροποίηση του εισοδήματος των γεωργών προς μη γεωργικές δραστηριότητες (τουριστικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις)

Σε βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό τουρισμό (χώροι άσκησης πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων, γιορτές αγροτικών προϊόντων, στήριξη πολιτιστικών φορέων αλλά και έργων υποδομής μικρής κλίμακας και υποδομές ευρυζωνικής πρόσβασης)

Στην ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών (αποκατάσταση εξωτερικών όψεων κτισμάτων με ιδιαίτερα στοιχεία αισθητικής και ιστορικής αξίας και αποκατάσταση κτηρίων για κοινωφελή χρήση, όπως είναι βιβλιοθήκες και μουσεία, αλλά και βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστών χώρων, όπως πλατείες και πεζόδρομοι

Στη διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς (γεφύρια, μύλοι, λιοτρίβια, πατητήρια, βρύσες, παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια και μετατροπή τους σε μουσεία - συλλογές - εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική αγροτική πολιτιστική κληρονομιά).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρει επίσης ότι στο πλαίσιο δράσης για την ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων στις αγροτικές περιοχές της χώρας, θα ιδρυθούν και θα εκσυγχρονισθούν τοπικά κέντρα τουριστικής πληροφόρησης και γραφεία - περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Επιπρόσθετα, πρόκειται να ενισχυθούν ενέργειες προβολής και προώθησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών. Ο κ. Σκανδαλίδης επισημαίνει επίσης ότι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 υπάρχουν δράσεις που στοχεύουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όλους τους μήνες του χρόνου. Τέτοιες δράσεις είναι τα επισκέψιμα αγροκτήματα, οι παραδοσιακές ταβέρνες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κ.α.

Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Διονυσίας Αυγερινοπούλου με την οποί
Keywords
Τυχαία Θέματα