Στην πρώτη θέση ο εθνικιστής Ουμάλα

Ο εθνικιστής κεντροαριστερός Ογιάντα Ουμάλα παγίωσε το προβάδισμά του στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές στο Περού -- όπως καταδεικνύουν δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή --, υποσχόμενος στους ξένους και εγχώριους επενδυτές ότι θα διαχειριστεί την οικονομία "με σωφροσύνη", παρά το ριζοσπαστικό του παρελθόν.

Ο Ουμάλα φέρεται να συγκεντρώνει 27% σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos και 28% σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας CPI -- το ποσοστό αυτό του δίνει προβάδισμα από 7 ως 10 μονάδες έναντι τριών θεωρούμενων ως πιο φίλα προσκείμενων στις "αγορές" υποψηφίων εν όψει των εκλογών της 10ης Απριλίου.

Ο πρώην πρόεδρος Αλεχάνδρο Τολέδο, η Κέικο Φουχιμόρι, μέλος του κοινοβουλίου (κόρη του φυλακισμένου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι) και ο πρώην πρωθυπουργός Πέδρο Πάμπλο Κουσίνσκι είναι σχεδόν ισόπαλοι στην δεύτερη θέση.

Η οικονομία του Περού εκτιμάται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη του ΑΕΠ 7% εφέτος. Το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξής της ήταν στο 9% κατά επίσημα στοιχεία.

Ένας από τους τρεις άλλους υποψήφιους θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα αντιμετωπίσει τον Ουμάλα στον δεύτερο γύρο την 5η Ιουνίου, αφού ουδείς εκ των υποψηφίων αναμένεται να κερδίσει από τον πρώτο γύρο την Κυριακή.

Ο Ουμάλα είχε κερδίσει στον πρώτο γύρο και στις εκλογές του 2006, αλλά έχασε στον επαναληπτικό από τον απερχόμενο πρόεδρο Άλαν Γκαρσία, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Για να βελτιώσει τις πιθανότητές του στον δεύτερο γύρο ο Ουμάλα προσπαθεί να επανεφεύρει την εικόνα του, δηλώνοντας μετριοπαθής πολιτικός, υποσχόμενος να κρατήσει χαμηλά τον πληθωρισμό και δεσμευόμενος σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική· έχει αρχίσει παράλληλα να φορά κοστούμια και δηλώνει πιστός καθολικός, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους.

Οι εγχώριες αγορές είναι ευμετάβλητες τις τελευταίες ημέρες καθώς οικονομικοί παράγοντες εκφράζουν ανησυχίες ότι θα εφαρμόσει ένα κρατικιστικό οικονομικό πρόγραμμα που θα βλάψει τα συμφέροντα των ξένων επενδυτών. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι το Εθνικιστικό Κόμμα του οποίου ηγείται θα καταλάβει λιγοστές έδρες στο Κογκρέσο, γεγονός που θα εμπόδιζε την δυνητική κυβέρνηση του να προωθήσει σημαντικές αλλαγές πολιτικής νομοθετικά.

"Θα προσπαθήσουμε να είμαστε πάντοτε ανοικτοί στον διάλογο (με τους επιχειρηματίες και το Κογκρέσο). Υποσχόμαστε να επιδείξουμε μακροοικονομική σύνεση και μια ισορροπημένη δημοσιονομική θέση", είπε ο Ουμάλα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αυτό το σαββατοκύριακο. "Δε νομίζω ότι υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να μην μας πιστέψετε".

Στην δημοσκόπηση της Ipsos με δείγμα 2.000 ψηφοφόρων, η Φουχιμόρι καταλαμβάνει 20,5%, ο Τολέδο 18,5% και ο Κουσίνσκι 18,1%. Ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Λουίς Καστανιέδα ακολουθεί σε απόσταση, συγκεντρώνοντας 12,8%. Το ποσοστό σφάλματος της δημοσκόπησης, που διεξήχθη από την 26η Μαρτίου ως την 1η Απριλίου, είναι ±2,2%.

Στην δημοσκόπηση της CPI, σε δε
Keywords
Τυχαία Θέματα